Mato Čičak, HDZ-ov saborski zastupnik i načelnik Općine Rugvica u Zagrebačkoj županiji, odnedavno je i glavni tajnik Udruge općina u Republici Hrvatskoj. Od Čička se očekuje novi impuls radu Udruge budući da je njegova općina jedna od najpropulzivnijih jedinica lokalne samouprave u RH.

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/martin-baricevic-novi-predsjednik-udruge-opcina-u-republici-hrvatskoj

Snažni ekonomski napredak

Po službenim Fininim pokazateljima, prihodi poduzetnika sa sjedištem na području Rugvice iznose 1.9 milijardi kuna, što ih čini trećom općinom u Hrvatskoj, a s tim su rezultatom bolji od čak 85 gradova! Po visini prosječne plaće peti su u Zagrebačkoj županiji, uključujući i gradove, dok je broj nezaposlenih sa 790 u 2014. pao na 280 krajem prošle godine. I još se smanjuje.

- Zadnjih godina Općina Rugvica snažno ekonomski napreduje, no dolazak novih investitora na naše područje nije i ne može biti samo sebi svrha. Svrha dolaska investitora kojima pod povoljnim uvjetima omogućavamo dolazak na naše područje je ulaganje u životni standard mještana, pa tako u Općini Rugvica svi studenti dobivaju 1.200 kuna godišnje, sva djeca imaju besplatne udžbenike i u cijelosti besplatan autobusni prijevoz do Zagreba - ponosan je Čičak, nabrajajući samo dio ostvarenog.

Rugvička formula uspjeha

Uloga koju preuzimam u Udruzi općina je i izazovna i odgovorna te ću dati sve u svojoj moći da u budućim razgovorima pričamo o rezultatima - kazao je Čičak.

- Ako u Udruzi općina uspijemo ostvariti samo dio onog što smo uspjeli i što još uvijek radimo u Rugvici, bit ću zadovoljan jer bi to značilo da smo na pravom putu te da smo uspjeli zaustaviti razoran trend iseljavanja iz naše domovine, loše podatke o zaposlenosti te o gospodarstvu hrvatskog sela - objasnio je načelnik.

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/rugvica-ucenicima-besplatni-udzbenici-brzi-internet-do-svake-kuce

Stabilnost radi realizacije projekata …

Je li Lex šerif nešto što učinkovitom radu općina ide u prilog? - pitali smo.

- Žao mije što se izmjene i dopune Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi demoniziraju i provlače negativno u medijskom kontekstu kada je prvenstvena svrha takvih izmjena Zakona pomoći lokalnim samoupravama u bržem, efikasnijem i neovisnijem izvršavanju potrebnih projekata na lokalnoj razini. Izmjene i dopune Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi je nešto što treba pozdraviti u smislu stabilnosti općinskih vlasti i općinskih proračuna nužno potrebnih da bi se realizirao bilo koji važniji projekt - kazao je Čičak.

… i rješavanje problema i potreba mještana

- Stalno pričamo o iseljavanju mladih, o napuštanju hrvatskog sela, o umiranju malih lokalnih samouprava. Ovakve izmjene zakona trebale bi upravo pomoći i ubrzati realizaciju projekata u lokalnim samoupravama i oni su korak u decentralizaciji politika i aktivnosti te će se rezultati ovakvih mjera ubrzo pokazati kao pozitivne i efikasne za lokalne samouprave. Ako pogledamo sadašnje stanje, gdje svaki iole složeniji projekt traje nekoliko godina te ga najčešće nije moguće uspješno dovršiti u slučaju čestih promjena izvršnih ili predstavničkih tijela, to bi se upravo trebalo smanjiti i zaustaviti ovim izmjenama zakona - dodao je.

S državne razine teško se spustiti na lokalnu i vidjeti probleme koji muče građane hrvatskih sela i malih općina. Općine imaju najbliži odnos između građana i izvršne vlasti te Čičak kaže da podržava taj zakon jer je njegov cilj omogućiti lokalnim samoupravama rješavanje problema i potreba mještana u hrvatskim općinama.

Cijena vrtića & demografska obnova

Još smo uvijek svjedoci da u svim općinama nemamo jednaku dostupnost vrtićima, je li za očekivati da se tu u neposrednoj budućnosti postignu neki standardi koji vrijede za sve? - zanimalo nas je.

- Pitanje dostupnosti vrtića, pa dijelom i cijene vode koja prije svega treba biti socijalna, pa tek potom ekonomska kategorija, jedno je od krucijalnih pitanja našeg društva vezano za demografsku obnovu, bolje životne uvjete i standard građana - kazao nam je Čičak.

Briga za najmlađe

Prosječna ekonomska cijena vrtića u Rugvici iznosi 2.000 kuna, od čega prosječna Općina to sufinancira s 1.200 kuna te građanin za dijete u konačnici vrtić plaća 800 kuna mjesečno.

- Mišljenja sam da bi sufinanciranjem vrtića i od strane države taj iznos mogao biti i niži, a dodatno bi se snizio gradnjom novih vrtića putem EU natječaja. Tako bi novi vrtići u energetskom smislu bili daleko kvalitetniji te bi i ušteda na energentima bila takva da bi moglo doći do smanjenja ekonomske cijene vrtića, a samim time i do cijene koju roditelji plaćaju za smještaj djece u njima - istaknuo je.

EU sredstva - motor razvoja

U EU natječajima i fondovima leži dodatna prilika za jedinice lokalne samouprave.

- Svakako je potrebno napraviti dodatni napor u educiranju kadrova koji se bave EU natječajima te dodatno ojačati razvojne agencije koje bi trebale biti motor razvoja, prije svega malih općina koje nemaju dovoljno kapaciteta - zaključio je.