U povodu Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, u Splitu su izaslanstva Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije te županijskog HDZ-a položila vijence na Katalinića brigu, gdje je nekada bilo sjedište zloglasne gradske Udbe.

Prilaz žrtava komunizma

Prvi put otkako se obilježava taj dan u polaganju vijenaca sudjelovalo je izaslanstvo Grada Splita, koje je predvodio gradonačelnik Andro Krstulović Opara. Najavio je da će iduće godine, na desetu obljetnicu otkako je Europski parlament posebnom deklaracijom utvrdio Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih sustava, službeno biti provedena odluka iz prethodnog saziva splitskog Gradskog vijeća da se pristupna ulica Katalinića brigu označi usvojenim nazivom Prilaz žrtava komunizma.

- Istodobno će se raditi na edukaciji građana, da se zna što su naš grad, društvo i Europa proživjeli u 20. stoljeću, kako se to više ne bi ponovilo. Nije samo Katalinića brig umrljao savjest našeg grada, nego je cijeli niz takvih mjesta, i to moramo osvijetliti mlađim naraštajima kojima je taj dio povijesti ostao prilično nejasan.

Jednak odnos prema svim žrtvama

Vijence su položili i predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Splitsko-dalmatinske županije Ante Sanader te predsjednik splitskog (gradskog) HDZ-a Petar Škorić koji je izrazio žaljenje što se u Hrvatskoj i dalje prikriveno relativiziraju zločini jugokomunističkog režima.

Škorić je istaknuo da je tužno što još uvijek nije jednak odnos prema žrtvama svih totalitarnih režima - nacizma, fašizma i komunizma.

- O nacističkim i fašističkim zločinima sve je istraženo i šira javnost je o tome dobro upoznata, dok se o komunističkim zločinima, koji su trajali sve do 1990. godine, i njihovim žrtvama nije smjelo govoriti, već je 50 godina o tome vladao zavjet šutnje. Treba se jasno distancirati od svakog zločina, a to znači i od komunističkog režima pod čijim simbolima su razarani Vukovar, Dubrovnik, Zadar i cijela Hrvatska.

Najvažnija je - istina

Naglasio je da istina o zločinima mora izaći na vidjelo i žrtve totalitarnih režima nikada ne smiju biti zaboravljene.

- Katalinića brig je simbol sustava koji je gazio ljudsko lice u svim njegovim dimenzijama - brig patnje i zločina, totalitarnog komunističkog jednoumlja. Slobodna Hrvatska kao dio slobodne Europe mora biti svjesna istine o sebi samoj i ne smije dopustiti da ijedan zločin ostane nekažnjen.