(VIDEO) Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković predsjedao je danas u zgradi županije u Požegi 2. sastankom Vlade RH sa županima, gradonačelnikom Grada Zagreba, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina te predsjednikom Odbora za lokalnu i područnu samoupravu u Hrvatskome saboru, saborskim zastupnicima, predstavnikom Ureda predsjednice Republike te gradonačelnikom Grada Požege.

Intenzivan dijalog

Predsjednik  Plenković na sastanku je podsjetio na dogovore sa sastanka Vlade RH s čelnicima lokalne i područne samouprave - održanog u Banskim dvorima 19. prosinca prošle godine.

- Nakon tog sastanka, nastavljen je intenzivan dijalog, održani susreti brojnih ministara - bilo pojedinačno, bilo u skupnoj formi. Artikulirani su važni projekti za razvoj županija i rješavao se niz konkretnih pitanja - u skladu sa zajedničkom političkom odlukom da takvi sastanci postanu sustavna praksa, za razliku od prethodnog razdoblja u kojem su središnja vlast i lokalna i područna samouprava djelovali kao dva paralelna svijeta.

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/video-partnerstvo-sa-zupanijama-gradovima-i-opcinama-na-dobrobit-gradana-u-svim

Važnost uloge županija

Kako je naglasio Plenković, Vlada RH posebno cijeni i vrednuje ulogu županija.

- Vlada RH poštuje demokratski izraženu volju hrvatskih birača, ustavno ustrojstvo Republike Hrvatske, a posebno cijeni i valorizira ulogu županija i ljudi koji su dobili povjerenje na izborima.

Strategija regionalnog razvoja RH

Svaki od sastanaka imat će specifičnu temu, a danas je ona Strategija regionalnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje do kraja 2020. godine - koju predstavlja ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac. Ministar financija Zdravko Marić govorit će o fiskalnoj decentralizaciji i financiranju jedinica lokalne i područne samouprave.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/usvojena-strategija-regionalnoga-razvoja-rh-koja-se-studiozno-pripremala-godinu-i

U duhu partnerstva

Plenković je izdvojio da Vlada RH i njezini članovi, dobro poznaju funkcioniranje županija, a većina ministara obišla je, u okviru svojih prvih aktivnosti, gotovo sve županije.

- Duh partnerstva središnje razine vlasti i županijske, gradske i općinske, ključno je  načelo kako ćemo raditi sljedećih godina i kako ćemo izvući maksimalnu korist za razvoj Hrvatske.

Niz novih zakona

Plenković se osvrnuo se i na zaključke s prvoga sastanka u prosincu, na kojem su zadaće podijeljene prema resorima. Spomenuo je nekoliko zakona i mjera koje su već doneseni - to su Zakon o subvencioniranju stambenih kredita, zakon kojim su od 1. srpnja povećane rodiljne i roditeljske naknade. Potpisan je i niz ugovora o dostupnosti zdravstvene zaštite koji osiguravaju kvalitetniju skrb diljem Hrvatske.

Ministarstvo državne imovine otvorit će područne urede u Osijeku, Rijeci i Splitu, s ciljem stavljanja u funkciju neiskorištenu imovinu koje diljem Hrvatske ima jako mnogo, a koja - prema riječima predsjednika Vlade - može uvelike pridonijeti regionalnom razvoju. Pripremljen je i Zakon o poljoprivrednom zemljištu, koristan u razvojnome smislu ne samo za Slavoniju, nego za cijelu Hrvatsku. 

Pad nezaposlenih, rast zaposlenih

Tijekom dana Plenković i članovi Vlade sudjelovat će u Požegi i na predstavljanju Programa za zapošljavanje žena  „ZAŽELI“ - vrijednog 400,9 milijuna kuna. Predsjednik Plenković istaknuo je da je nezaposlenost u Hrvatskoj pala ispod 170 tisuća .

- To je najniži broj nezaposlenih, u apsolutnom iznosu, od 1990. godine. Istodobno raste i zaposlenost!

Nastavak pozitivnih trendova

Poručio je kako očekuje da će sve Vladine mjere omogućiti da se do kraja mandata dođe do 68 posto zaposlenosti u Hrvatskoj.

- S ovim trendovima i mjerama koje ćemo poduzimati, vjerujem da smo na dobrom putu.

https://vlada.gov.hr/vijesti/predsjednik-vlade-duh-partnerstva-izmedju-sredisnje-vlasti-i-lokalne-samouprave-kljucno-je-nacelo-za-razvoj-hrvatske/21981

PRIPREME ZA USVAJANJE PRORAČUNA

Predsjednik Plenković je - s ciljem uspostavljanja načela partnerstva u komunikaciji sa svim hrvatskim županijama, gradovima i općinama - sazvao prvi sastanak u ovome formatu 19. prosinca 2016. godine u Banskim dvorima.  Dogovoreno je da se uvede praksa redovitog djelovanja i usklađivanja višerazinskog upravljanja Hrvatskom, u cilju njezinoga ravnomjernog regionalnog razvoja.

Predsjednik Plenković tada je najavio da će se ovakvi susreti održavati periodično, a s obzirom da u mjesecu srpnju kreće ciklus pripreme proračuna i usvajanja smjernica za sva ministarstva, srpanjski je sastanak od posebne važnosti.