- Za kandidaturu za gradonačelnika odlučio sam se zato što osnovne stvari u gradu nisu funkcionirale. Vodio se nemarno i neodgovorno, bez razmišljanja da će sve jednom u budućnosti doći na naplatu. Čemu smo i svjedoci sada kada imamo uvid u sve neplaćene račune i ugovore - istaknuo je za Tportal Dalibor Bišćan, koji je s 27 godina na lokalnim izborima u svibnju dobio povjerenje sugrađana da vodi Hrvatsku Kostajnicu (Sisačko-moslavačka županija).

Bišćan, koji je u međuvremenu napunio 28 godina, novo je lice HDZ-a, jedan od naših „mladih lavova“:

- Jednostavno, volim HDZ i ne mogu se vidjeti ni u jednoj drugoj stranci.

Bez luksuza podjela

Pred njim je veliki izazov - preuzeo je grad koji ne samo da je teško stradao u velikosrpskoj agresiji, nego je i u velikim dugovima:

- Situacija koju smo zatekli je teška, vjerujem da su moji sugrađani svjesni toga i da razumiju koliko vremena, energije i rada nam je potrebno da se vratimo u koliko-toliko održivo stanje. Cijelo vrijeme pružam ruku suradnje bivšoj vlasti (koalicija SDP-HSLS - op. ur.), no ona me i dalje pokušava oblatiti, odmaže nam u radu, baca klipove pod noge. Nažalost, ne shvaćaju da je naš grad, s tek nešto više od 2.700 stanovnika, premala sredina da bismo si dopustili luksuz takvih podjela i međusobnih opstrukcija.

Naslijeđeni dugovi

Obaveze i prekoračenja Hrvatske Kostajnice penju se do 7,6 milijuna kuna, a Grad tako reći nema vlastitih prihoda. Kako bi barem malo olakšao financijsku situaciju gradu - nastavlja se u članku na Tportalu - Bišćan je jedan od rijetkih gradonačelnika koji radi za gotovo minimalnu naknadu:

- Moja primanja kao gradonačelnika su 3.500 kuna mjesečno, što je skoro tri puta manje od plaće bivšeg gradonačelnika koja se kretala oko 9.000 kuna, ovisno o mjesecu. A i doprinosi na naknadu puno su manji nego na plaću, pa je i na taj način napravljena ušteda Gradu. Moj zamjenik je pak u cijelosti volonter, radi bez ikakve naknade, i tako će biti do kraja mandata. Držimo do onog što smo obećali u predizbornoj kampanji, pa smo se tako odrekli službenih mobitela i putnih naloga, na što se inače trošila protuvrijednost cijele jedne plaće.

Veliki turistički potencijal

Što se tiče gospodarstva, Hrvatsku Kostajnicu zasad drži tekstilna tvrtka Pounje. No grad je gotovo idealan za razvoj turizma, ne samo zbog popularne Kestenijade. Nastao je na otočiću na ušću Une, na kojem se nalazi Stari grad Zrinskih. Osim toga, rijeka Una je nezagađena, savršena za kupališta i blisko povezani agroturizam:

- Turistička zajednica će svakako pomoći, ali ljudi, od OPG-ova do ugostiteljstva, trebaju neke stvari i sami pokrenuti. U dogovoru smo s Hrvatskim vodama jer je obala rijeke u njihovoj nadležnosti. Pripremamo se za jedan veliki natječaj u turizmu s ciljem da se napokon pokrenu kapitalne investicije.

Uključivanje mladih u rad Grada

Iako ima potencijala - koji bivša gradska uprava, nažalost, nije znala koristiti - i Hrvatska Kostajnica pati od problema iseljavanja mladih:

- Plan nam je aktivno uključiti mlade u rad Grada, što već jesmo djelomično učinili, i podržati ih u njihovim idejama. Mlade obitelji ćemo i financijski pomagati koliko nam mogućnosti budu dopuštale. Za zaustavljanje trenda odlaska prioritet su radna mjesta - zaključio je Bišćan, inače diplomant inženjerstva okoliša, u razgovoru za Tportal.