Plinofikacija rafinerije nafte u Bosanskom Brodu (Republika Srpska, BiH), predviđena Protokolom Vlade RH o opskrbi prirodnim plinom, prvi je i presudni korak k potpunom rješavanju gorućeg problema onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu i okolici! - istaknuo je na konferenciji za medije predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Brodsko-posavske županije (i član nacionalnog predsjedništva naše stranke) Pero Ćosić. 

- Vlade predsjednika Plenkovića zaslužuje sve pohvale. Učinila je ono što je obećala, a što SDP-ova vlada u četiri godine nije bila pomakla s mrtve točke - u dijalogu s ruskim vlasnicima Rafinerije Brod i predstavnicima Republike Srpske našla je rješenje za ovaj složeni međudržavni problem. Ova Vlada, naša Vlada, konkretno rješava konkretne probleme hrvatskih građana! - dodao je Ćosić, koji je i sam sudjelovao u mnogim prosvjedima protiv „zagađenja s druge strane Save“.

Pritisak HDZ-ovih eurozastupnika

Vladin aktualni uspjeh u biti je nastavak predanog angažmana HDZ-ovih eurozastupnika, predvođenih našim tadašnjim članom Europskog parlamenta Andrejom Plenkovićem, i njihovih poziva tijelima Europske unije da izvrše pritisak na Republiku Srpsku i vlasnike Rafinerije Brod kako bi se Slavonski Brod zaštitio od zagađenja i smrada.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/plenkovic-ek-zastitite-slavonski-brod-od-smrada-i-zagadenja-iz-rafinerije-u-republici

http://www.hdz.hr/vijest/eu/hrvatska-epp-delegacija-uputila-apel-ek-kojim-upozorava-na-oneciscenje-zraka-u-slavonskom

Zahvala lokalnim aktivistima

Brodsko-posavski župan dr. sc. Danijel Marušić, osim Vladi RH, zahvalio je i svim lokalnim udrugama i medijima na angažmanu u zajedničkoj borbi za čist zrak u Slavonskom Brodu:

- Samo zajedništvom kakvo smo demonstrirali zadnjih godinu dana mogao se riješiti ovaj ekološki i nadasve zdravstveni problem od životne važnosti za građane Slavonskog Broda i sela uz rijeku Savu.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/zastitimo-slavonski-brod-od-trovanja-iz-rafinerije-u-republici-srpskoj

Na presici je još sudjelovao ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo BPŽ-a i HDZ-ov vijećnik u Gradskom vijeću Slavonskog Broda dr. sc. Ante Cvitković.

Ugovor već ovog tjedna?

Ugovor o početku realizacije projekta plinofikacije rafinerije nafte u Bosanskom Brodu, koja radi na ekološki neprihvatljivom i zdravstveno štetnom mazutu, mogao bi biti potpisan već ovog tjedna - i to vjerojatno upravo u Slavonskom Brodu.