(PHOTO GALERIJA) Predsjednik HDZ-a i Vlade RH mr. sc. Andrej Plenković posjetio je Varaždin, gdje se sastao s gradonačelnikom Ivanom Čehokom, varaždinskim županom Radimirom Čačićem, predsjednikom Gradskoga vijeća (i čelnikom Gradskog odbora HDZ-a) Damirom Habijanom, predsjednikom Županijske skupštine Alenom Runcem (također članom naše stranke) te zastupnicama i zastupnicima u Hrvatskom saboru iz ovog kraja (među ostalima, član Predsjedništva HDZ-a Josip Križanić i Anđelko Stričak, prvi čovjek županijskog HDZ-a).

U premijerovoj pratnji bili su potpredsjednik Vlade Predrag Štromar, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i ministar turizma Gari Cappelli.

Obilazak Špancirfesta

Nakon sastanka, predsjednik Plenković obišao je 19. Špancirfest, najstariji ulični festival u Hrvatskoj, koji je prerastao u jednu od najposjećenijih nacionalnih festivalskih manifestacija. Na kraju obilaska Grada Baroka, posjetio je i proizvodne pogone tvornice Kalnik.

Tijekom boravka u Varaždinu, Plenković je odgovorio na pitanja okupljenih novinara. Donosimo ključne poruke:

O VLADINIM KONKRETNIM POTEZIMA

Primjećujem da je Špancirfest svake godine sve interesantniji i bogatiji izvođačima i ponudom - kako za same Varaždince, tako i za desetke tisuća posjetitelja iz cijele zemlje. Danas smo iskoristili prigodu razgovarati o jačanju partnerstva između središnje razine vlasti te Grada i Županije - kao pretpostavke još snažnijeg razvoja sjevera Hrvatske. Sve ono što hrvatska Vlada može učiniti za osnaživanje gospodarstva, poboljšanje kvalitete života ljudi, ulaganje u obrazovanje… sve ćemo te poteze poduzimati u suradnji s Gradom Varaždinom i Varaždinskom županijom. Današnje potpisivanje ugovora u Vladi, kojim su znatna sredstva namijenjena i za varaždinsku Opću bolnicu, dokaz je konkretnih poteza koje Vlada povlači.

O NAGRADI ZA VATROGASCE

U razgovorima s nadležnim ministarstvima, Hrvatskom vatrogasnom zajednicom i Državnom upravom za zaštitu i spašavanje pronaći ćemo model kojim ćemo nagraditi sve one koji su se požrtvovno borili s požarima nastalih uslijed ovako velike suše, ali i, nažalost, brojnih podmetanja vatre.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/posebno-cemo-nagraditi-vatrogasce-i-pilote-podmetaci-pozara-moraju-biti-privedeni

O RAFINERIJI SISAK & OTKUPU INA-e

Nakon odluke da se nafta vozi na preradu u Rijeku, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić razgovarat će s Upravom INA-e. Nakon toga ćemo kontaktirati predstavnike sindikata zaposlenika INA-e, pa da razjasnimo o čemu je točno riječ. Osim toga, Vlada je danas donijela odluku da ministarstva energetike i financija krenu u odabir financijskog savjetnika koji će napraviti analizu pronalaska strateškog partnera. Teško je reći koliko će proces trajati, ali i današnja je odluka potvrda naše najave da ćemo otkupiti MOL-ove dionice u INA-i.

Photo: Vlada RH, www.evarazdin.hr (Viktor Hranić), www.aktualno.hr