Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković sudjelovao je danas u Gradskom kazalištu u Virovitici na svečanoj sjednici Županijske skupštine u povodu obilježavanja Dana Virovitičko-podravske županije. Dan županije slavi se od 1996. u spomen na Obnoviteljsku skupštinu tadašnje Virovitičke županije - održanu 3. rujna 1848. godine.

U pratnji predsjednika Plenkovića bio je ministar poljoprivrede (i potpredsjednik HDZ-a) Tomislav Tolušić. 

Projekt Slavonija

U obraćanju brojnim uzvanicima, Plenković je čestitao Dan županije te istaknuo da mu je zadovoljstvo doći u Viroviticu i upoznati se s ključnim razvojnim prioritetima, ali i problemima županije.

- Naša Vlada u ovom mandatu mora posvetiti posebnu pozornost Slavoniji, Podravini, Baranji i Srijemu. To činimo s punim uvjerenjem da je ravnomjerni regionalni razvoj Hrvatske jedna od naših temeljnih zadaća.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/za-svaku-slavonsku-zupaniju-vec-smo-dogovorili-od-3-do-5-strateskih-projekata-koje-ce

Stoga je - nastavio je Plenković -  Vlada i pokrenula Projekt Slavonija, koji obuhvaća niz područja: od demografske obnove, kvalitetne prometne infrastrukture, razvoja hrvatske poljoprivrede i hrvatskoga sela, do gospodarstva, okoliša i energetike.

Europski novac za razvoj

Predsjednik Plenković je naglasio da u ravnomjernom regionalnom razvoju važnu ulogu ima i uspješno povlačenje sredstava koja su Hrvatskoj na raspolaganju iz europskih fondova. Ponovio je da je Vlada već učinila puno u podizanju hrvatskih apsorpcijskih kapaciteta.

- Posebno sam zadovoljan što su u proteklih nekoliko mjeseci osigurana nepovratna sredstva za zdravstvo u Virovitičko-podravskoj županiji, i to za Opću bolnicu u Virovitici i za Županijski dom zdravlja.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/u-7-mjeseci-nasa-je-vlada-povukla-3-puta-vise-eu-novca-nego-sto-je-ucinjeno-u-prosle-3

Novi studentski dom

Osvrnuo se i na otvaranje novog studentskog doma u Virovitici, što će također pridonijeti razvoju županije.

Premda su podaci o nezaposlenosti u Virovitičko-podravskoj županiji još uvijek visoki i zabrinjavajući, ipak su najniži u proteklih 13 godina - naglasio je predsjednik Plenković.

Bolja prometna povezanost & rast BDP-a

Govorio je i o poboljšanju prometne povezanosti Virovitičko-podravske županije. Podsjetio je da je Vlada nedavno u Strategiji prometnog razvoja Hrvatske 2017.-2030. predvidjela   izgradnju državne ceste 12, kao dio cestovnog koridora mađarska granica-Virovitica- Okučani-BH granica.

- Taj će pravac označiti prekretnicu prema boljem gospodarskom razvoju i revitalizaciji cijele županije.

Poručio je da su ukupni gospodarski trendovi u zemlji pozitivni - BDP je u drugom tromjesečju zabilježio rast od 2,8 posto i raste 11 tromjesečja zaredom, a sezona je daleko najbolja do sada. 

Reforma obrazovanja

S obzirom da u ponedjeljak počinje nova školska godina, predsjednik Plenković osvrnuo se i na nastavak reforme obrazovanja. Istaknuo je da će to biti jedna od najvažnijih točaka rada Vlade u ovoj godini.

- Učinit ćemo sve kako bismo s pilot programima krenuli već u idućoj školskoj godini. Na taj ćemo način napraviti veliki iskorak prema unaprjeđenju našeg obrazovnog sustava.

Na kraju je poručio da  će Vlada u duhu partnerstva nastaviti dijalog s predstavnicima županija - kako bi zajedničkim snagama omogućili ravnomjerni razvoj Hrvatske.