Noćas točno u 00:43 sati, 1. rujna 2017. godine, Gradska skupština Grada Zagreba preimenovala je Trg maršala Tita u Trg Republike Hrvatske. ZA odluku je glasovalo 29-ero zastupnica i zastupnika - troje više od potrebne natpolovične većine (26).

- Ovim je Trg maršala Tita otišao u povijest i nadam se da će ondje i ostati - zaključio je predsjednik Skupštine i prvi čovjek zagrebačkog HDZ-a dr. sc. Andrija Mikulić nakon što su prebrojani glasovi.

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/nakon-preimenovanja-trga-marsala-tita-grad-zagreb-ce-financirati-promjenu-svih

Stara HDZ-ova inicijativa

U ime Kluba zastupnika HDZ-a podršku promjeni naziva dao je dr. Ivan Ćelić, inače tajnik Gradskog odbora HDZ-a Grada Zagreba:

- Promjena naziva Trga maršala Tita stara je HDZ-ova inicijativa. Naša se stranka jasno odredila u osudi svih autoritarnih i totalitarnih režima. Josip Broz Tito nesumnjivo ima zasluge jer je doveo hrvatski narod na stranu pobjedničkih sila, antifašističke koalicije. Ali, nakon Drugog svjetskog rata, Tito je bio odgovoran za uvođenje totalitarnoga komunističkog režima i za sve zločine koje je taj režim činio. Nitko civiliziran ne može zanijekati masovna smaknuća hrvatskih civila i razoružanih vojnika, uglavnom bez suđenja, u poratnom razdoblju. Svjetski izvori navode da je Titov režim odgovoran za smrt više od 570 tisuća ljudi. Zbog toga je s razlogom došao na ljestvicu najvećih zločinaca 20. stoljeća.

Civilizacijska osuda totalitarnih režima

Ćelić je podsjetio da je Parlamentarna skupština Vijeća Europe odlučno osudila masovne zločine i teška kršenja ljudskih prava koja su počinili totalitarni komunistički režimi te izrazila suosjećanje spram žrtava tih zločina:

- Sve zemlje članice pozvane su da se jasno distanciraju od zločina komunističkih režima te da ih potpuno jasno osude. Hrvatski sabor je stoga 30. lipnja 2006. donio Deklaraciju o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj 1945.-1990. Zato svakog 23. kolovoza i obilježavamo Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih sustava.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/osuda-i-odbacivanje-svakog-totalitarizma-temeljna-je-vrijednost-moderne-europe

Žele da ostanemo zatočenicima prošlosti

Ali i danas, 72 godine nakon završetka Drugog svjetskog rata i 22 godine nakon pobjede u obrambenom Domovinskom ratu - nastavio je Ćelić - neki ostrašćeno, redukcionistički interpretiraju povijesne događaje i žele da ostanemo zatočenicima prošlosti:

- Moram izraziti čuđenje da neki koji se nazivaju borcima za ljudska prava zagriženo brane Tita, diktatora koji je nedvojbeno ubijao bez suđenja i teško kršio ljudska prava. I još pritom po Zagrebu mašu sa sovjetskim i socijalističkim zastavama. Taj je paradoks moguć samo u zemlji koja se zove Hrvatska. Imaju li išta boljeg ponuditi?

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/jedino-jasnim-otklonom-prema-svakom-totalitarizmu-i-postovanjem-svih-zrtava-mozemo

Vrijeme je da se okrenemo budućnosti! Nadam se da ćemo nakon promjene imena trga moći govoriti o otvaranju vrtića i škola, muzeja i kazališta - zaključio je uime Kluba zastupnika HDZ-a dr. Ivan Ćelić.

SUOČAVANJE S PROŠLOŠĆU KAO EUROPSKA VRIJEDNOST

Kako često u HDZ-u naglašavamo, naše društvo još uvijek stoji pred izazovom da budućnost nedvosmisleno gradi u skladu s europskom i općecivilizacijskom osudom svih totalitarnih i nedemokratskih sustava koji su i u Hrvatskoj prouzročili masovne progone i likvidacije političkih neistomišljenika. Želimo da poruka sjećanja i suočavanja s prošlošću u nas zaživi kao europska vrijednost.

Društvo bez ideoloških podjela

Otkrivanje istine, osuda sustavnih kršenja temeljnih ljudskih prava te zadovoljština žrtvama i njihovim obiteljima preduvjeti su odgovornog suočavanja s prošlošću, u čemu hrvatsko društvo nema alternativu. Jedino jasnim otklonom prema svakom totalitarizmu, poštovanjem njihovih žrtava i obrazovanjem mlađih generacija možemo graditi društvo bez ideoloških podjela, kako bismo bili potpuno fokusirani na ključne izazove Zagreba i Hrvatske u 21. stoljeću.