Naš Martin Baričević, načelnik Općine Jasenice u Zadarskoj županiji, izabran je danas za predsjednika Udruge općina u Republici Hrvatskoj (UORH).

Zahvalivši na potpori koju mu je na Izbornoj skupštini UORH-a održanoj u Zagrebu dala apsolutna većina općinskih načelnica i načelnika iz cijele Lijepe Naše, Baričević - koji je i član Središnjeg odbora HDZ-a - naglasio je da će njegov prioritet, kao prvog među jednakima u Upravnom odboru koji broji 20 članova, biti skrb o interesima lokalne samouprave:

Fiskalna i funkcionalna decentralizacija

- Hrvatska je jedna od centraliziranijih država u Europi, a za tako što više nema potrebe. Zagovarat ćemo fiskalnu i funkcionalnu decentralizaciju, a u tim nastojanjima angažirat ćemo sva znanja i kapacitete koja imamo unutar Udruge i u svojim općinama. Predsjedniku Plenkoviću, siguran sam, kucamo na otvorena vrata jer je on od svih dosadašnjih premijera iskazao najveće razumijevanje za potrebe jedinica područne i lokalne samouprave te s nama gradi istinski dijalog i iskreno partnerstvo.

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/partnerstvo-sa-zupanijama-dijalog-i-zajednicki-projekti-za-ravnomjeran-regionalni

Za dopredsjednike UORH-a izabrani su načelnica Općine Raše Glorija Paliska (IDS) te načelnici Rovišća Slavko Prišćan (HDZ) i Brinja Zlatko Fumić (HSS).

Zajedništvo u realizaciji razvojno-socijalnih projekata

Dosadašnji predsjednik Udruge u dva mandata Đuro Bukvić (HDZ) zahvalio je svima na dosadašnjoj suradnji te pozvao na zajedništvo u borbi za opstanak hrvatskog sela i na partnerstvo s državnom razinom vlasti u realizaciji razvojno-socijalnih projekata te u izradi i donošenju zakonskih rješenja na dobrobit svih hrvatskih građana.

https://vlada.gov.hr/vijesti/vlada-hrvatskom-saboru-uputila-prijedlog-zakona-o-financiranju-jedinica-lokalne-i-podrucne-regionalne-samouprave/22515