Nije nam jasno zbog čega je policija zabranila kretanje po teritoriju Republike Hrvatske koji je od odlaska snaga UN-a koncem prošlog stoljeća otvoren za javnost. Postavljaju se granice unutar zemlje, dok se preko vanjskih granica u državu ulazi slobodno, gdje i kad tko god hoće! - stoji, među ostalim, u priopćenju predsjednika dubrovačko-neretvanskog HDZ-a Branka Bačića u povodu odluke MUP-a da izaslanstvu HDZ-a zabrani posjet Prevlaci bez ikakvog objašnjenja.

Priopćenje - punim nazivom „Prisila i laži u akciji spašavanja vojnika Zorana“ - donosimo u cijelosti:

Županijski odbor Hrvatske demokratske zajednice iznenađen je i razočaran odlukom Ministarstva unutarnjih poslova kojom je predsjedniku stranke Tomislavu Karamarku, saborskim zastupnicima, županu i načelnicima općina u Dubrovačko-neretvanskoj županiji iz nama nepoznatih razloga zapriječen pristup poluotoku Prevlaci.

Nije nam jasno zbog čega je policija zabranila kretanje po teritoriju Republike Hrvatske koji je od odlaska snaga UN-a koncem prošlog stoljeća otvoren za javnost.

Hrvatskim državljanima se priječi slobodno kretanje u njihovoj državi, dok migranti ulaze u nju i po njoj se kreću slobodno. Postavljaju se granice unutar zemlje, dok se preko vanjskih granica u državu ulazi slobodno, gdje i kad tko god hoće!

Obzirom na činjenicu da je predsjednik Vlade Zoran Milanović jučer rekao da na Prevlaci nema nikakvog prihvatnog centra za migrante te da je cijela priča obmana „onih koji šire paniku“ odnosno lokalnog HDZ-a u dogovoru s predsjednikom Karamarkom, ostaje nam zaključiti kako je slanje interventne policije pokušaj da se sakrije istina od javnosti.

Naime, nakon izjave premijera Milanovića iz Stožera za zaštitu i spašavanje DNŽ-a jasno je rečeno da je radove naredio ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadran Perinić. Perinić je priznao da je naručitelj radova, ali je, unatoč istog jutra za medije danoj izjavi o uređenju prihvatnog centra za migrante, rekao da ne mora značiti da se Prevlaka uređuje za migrante. Radovi su potom zaustavljeni, a ministar policije Ostojić izjavio je da nije Perinić nego da je upravo on nalogodavac radova na Prevlaci. Obzirom je danima govorio u medijima kako se priprema centar za migrante, sada je napravio zaokret te je rekao da je obmanjivao javnost jer mu je namjera bila napraviti policijski kamp.

Svakakvih smo dakle neistina mogli čuti u posljednja 24 sata, koliko traje akcije „spašavanje vojnika Zorana“ uhvaćenoga po tko zna koji put u lažima.

Mi u HDZ-u Dubrovačko-neretvanske županije ni s čime obrazloženo ni opravdano postupanje policije na Prevlaci smatramo neprimjerenim i nedemokratskim ponašanjem koji nas itekako podsjećaju na vrijeme totalitarnog komunističkog režima.

U slučaju Prevlake ponovo se potvrdilo da premijer nema kontrolu nad situacijom, da ne zna što mu glavni suradnici rade, da, kao uostalom i cijeli mandat, postupa na principu pokušaja i promašaja, te da se ne libi koristiti policijsku prisilu da bi prikrivao svoje laži. Međutim, istinu neće moći sakriti od javnosti.