U dupkom punoj maloj dvorani Arene sinoć je u Varaždinu svečano obilježena 28. obljetnica osnutka naše stranke u Varaždinskoj županiji. Mnogobrojni naši članovi i simpatizeri prisjetili su se tih povijesnih trenutaka u prijelomnim mjesecima 1990. godine, uoči prvih višestranačkih i demokratskih izbora. Predvođena dr. Franjom Tuđmanom, s jasnim programom hrvatskoga državnog osamostaljenja, naša je stranka dobila povjerenje hrvatskog naroda - koji je upravo u HDZ-u vidio onu političku snagu sposobnu i spremnu izvesti Hrvatsku iz komunističkoga totalitarnog jednoumlja i provesti demokratske procese.

Brojni stranački dužnosnici

Na proslavi 28. rođendana naše stranke sudjelovali su - kao osobni izaslanik predsjednika Andreja Plenkovića - glavni tajnik HDZ-a i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, potpredsjednik HDZ-a Tomislav Čuljak, predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ „Dr. Franjo Tuđman“ (i član nacionalnog Predsjedništva naše stranke) Mario Kapulica, članovi Predsjedništva Andrija Mikulić (predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Grada Zagreba), Josip Križanić (saborski zastupnik) i Miljenko Filipović (predsjednik Zajednice branitelja HDZ-a „Gojko Šušak“), predsjednik varaždinskog (županijskog) HDZ-a i saborski zastupnik Anđelko Stričak, predsjednik varaždinskog (gradskog HDZ-a) Damir Habijan, još niz saborskih zastupnica i zastupnika, predsjednika naših županijskih, gradskih i općinskih stranačkih organizacija, brojni državni tajnici i pomoćnici ministara…

General Mladen Markač

A valja istaknuti da je na slavljeničkom događaju bio i general Mladen Markač, naš uvaženi član i počasni građanin Varaždinske županije.

Donosimo ključne naglaske iz obraćanja na svečanoj proslavi 28. rođendana naše stranke u Varaždinskoj županiji:

Jandroković: Ponosni na rezultate varaždinskog HDZ-a!

Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković u svom je govoru pohvalio rad i uspjehe varaždinskog HDZ-a te pozvao da se što više mladih ljudi uključi u stranačke aktivnosti.

- HDZ je nakon dugo, dugo godina došao u priliku sukreirati politiku u Gradu Varaždinu i Varaždinskoj županiji. Na takve smo rezultate ponosni i zadovoljni načinom na koji se ovdje radi - čestitam vam svima! Očekujem da će HDZ u idućoj fazi dodatno jačati. Pritom se nadam da ćemo, kao i u ostalim sredinama, u našim redovima vidjeti sve više mladih, novih ljudi. Mi smo, kao stranka, uključivi - želimo razgovarati, otvoriti se za nove članice i članove.

Neprijeporna postignuća naše Vlade

Jandroković je komentirao koalicijsko partnerstvo s HNS-om na nacionalnoj razini.

- Napravili smo iskorak kao narodnjačko-demokršćanska stranaka desnog centra i odlučili se za suradnju s liberalnim HNS-om. Imamo pritom i partnere s desnog spektra. Svaki dan imamo dogovore, razgovore, tražimo rješenja koja su prihvatljiva za sve partnere. To traži mudrost i odgovornost. Imamo 78 ruku u Hrvatskom saboru i moramo ih čuvati kako bi Hrvatska mogla funkcionirati politički, gospodarski i na sve druge načine. Da to ima smisla, pokazuju rezultati naše Vlade i pozitivni ekonomski pokazatelji u  ovih 16 mjeseci.

Izdvojio je tako da je prošle godine u Hrvatskoj raslo gospodarstvo, proračun je prvi put od samostalnosti bio u suficitu, porasli su kreditni rejting, zaposlenost i investicije, turistička sezona bila je najbolja u povijesti

Stričak: Investicijski „bum“ u županiji!

Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Varaždinske županije i saborski zastupnik Anđelko Stričak osvrnuo se, među ostalim, na koalicijsko partnerstvo i razvojno-socijalne projekte u županiji.

- Kao koalicijski partner zaista smo korektni, svi imamo dovoljno prostora promovirati svoje programe i stavove. Naravno, još više nas vesele rezultati naše koalicije. Riječ je o oko dvije milijarde kuna investicija - koje se pokreću ili su već pokrenute. Od toga: 1,5 milijarde kuna dolazi iz Hrvatskih voda za Aglomeraciju, izgradnju nasipa i vodovoda. Oko 300 milijuna kuna odnosi se na zdravstvo, 250 milijuna na školstvo, točnije za izgradnju dvorana i učionica u 15 škola. Ove godine iz Hrvatskih cesta dolazi 80 milijuna kuna, sljedeće godine dvostruko više, a 2020. vjerujem da ćemo krenuti u izgradnju prvih brzih cesta. Možemo reći da je Varaždinska županija - nakon dugo godina - krenula u investicijski „bum“, kakav ne pamtimo još od '90-ih, za vrijeme izgradnje autoceste Zagreb-Goričan. Od 1990-ih do danas jedino što je SDP uspio na području Varaždinske županije „realizirati“ bilo je svečano otvaranje lifta u Vodotornju.

HDZ s najviše gradonačelnika i načelnika

Kako je naglasio Stričak, Varaždinska županija - premda su je neki nazivali „crvena županija“ - prema rezultatima zadnjih izbora u stvari je plava.

- Od 28 općina i gradova HDZ ima najviše gradonačelnika i načelnika, njih 11, a SDP svega dva. Od 424 vijećnika u županiji i lokalnim jedinicama na njenom području HDZ ima 144, a SDP 60. HDZ ima 15 predsjednika gradskih i općinskih vijeća, dok SDP ima samo jednog. Imamo i predsjednika Županijske skupštine.

Habijan: Nakon gotovo dva desetljeća participiramo u gradskoj vlasti!

Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Grada Varaždina i predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan osvrnuo se sudjelovanje naše stranke u gradskoj vlasti.

- Nakon gotovo dva desetljeća participiramo u gradskoj vlasti - zajedno s našim partnerima iz Glasa, odnosno s liste Ivana Čehoka. Ta je naša nova uloga možda malo neobična za članice i članove HDZ-a, jer smo u Varaždinu dugo bili oporba, no to je uloga koja nipošto nije sporedna - u kojoj zasigurno nismo statisti. U ovom mandatu ćemo odigrati jednu od glavnih, ali pozitivnih uloga. Pred nama je mnogo posla, a posebno me raduje uspostava vertikale vlasti - od Grada, preko Županije, do državne razine - zahvaljujući kojoj u Varaždinu kreću mnogi projekti. Pozivam vas sve na varaždinsko zajedništvo bez obzira na političke preferencije. Ključno je da se realiziraju projekti koji su pod bivšom vlasti stajali dugi niz godina.

Photo: Krešimir Đurić