Mnogi od njih zasigurno ne bi više sjedili u Saboru da je došlo do novih izbora, što zbog unutarstranačkih problema sa svojim vodstvima, a što zbog volje birača koji ni na lokalnim izborima nisu dali povjerenje njihovim opcijama. Na hodniku ti kažu: „Bogu hvala što se to dogodilo“, a pred kamerama kuka i motika po Plenkoviću i HDZ-u. Nadam se da je javnost prepoznala upravo te ljude - otkrio je, među ostalim, novi splitsko-dalmatinski župan (i naš donedavni saborski zastupnik) Blaženko Boban u opširnom razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

Prenosimo dijelove intervjua koji je vodila novinarka Mia Sertić: 

(…)

Je li sa saborske sjednice na kojoj su izabrani novi ministri ostalo što zanimljivo za javnost, nešto što nismo mogli vidjeti preko malih ekrana i drugih medija?

Mnogo toga ima što javnost nije vidjela u direktnim prijenosima sjednice, posebno ono što se događalo po saborskim hodnicima. Ovoj rekonstrukciji Vlade najviše su se zapravo radovali oni koji su na javnoj sceni najviše napadali bilo našeg koalicijskog partnera HNS bilo HDZ. Najviše su se po hodnicima veselili upravo oni, jer im je to garancija da će sljedeće razdoblje ostati u saborskoj fotelji. Mnogi od njih zasigurno ne bi više sjedili u Saboru da je došlo do novih izbora, što zbog unutarstranačkih problema sa svojim rukovodstvima, a što iskazanom voljom birača na proteklim lokalnim izborima, ne dajući povjerenje takvim opcijama. To je vrlo zanimljiva stvar.

Na hodniku ti kažu: „Bogu hvala što se to dogodilo“, a pred kamerama kuka i motika po jednima i drugima, po Plenkoviću i HDZ-u. Nadam se da je javnost prepoznala upravo te ljude. Dvije godine sam saborski zastupnik, ali nikada nisam vidio da je tako nešto bilo toliko izraženo. Mnogo je žuči proliveno u tim raspravama i dano nekontroliranih izjava, a kada jednom javno tako nešto izgovoriš u sabornici, onda na hodnicima na neki način gubite prijatelje ili poznanike.

(…)

Spominjali ste u kampanju za župana više projekata. Koji su najvažniji?

Tri su mi stvari vrlo bitne. Tražit ćemo hitno od resornog ministarstva da utvrdi postojeće stanje s Lećevicom, a ako to sve bude u redu, treba što hitnije izdati rješenje kako bismo mogli krenuti u realizaciju centra za gospodarenje otpadom u toj općini.

Drugo je bitno otići u Hrvatske ceste i vidjeti što je s tunelarinom koja je obećana još dok je Zoran Milanović bio predsjednik Vlade, a to je da se prati cijena tunela „Svetog Ilije“ u Zagvozdu i, ako je rentabilna, da se snizi za domicilno stanovništvo. Neodrživo je da stanovnici koji zbog poslovnih ili drugih obaveza često moraju tuda prolaziti dnevno moraju plaćati 40 kuna za tunelarinu.

Treće je pokrenuti odmah sada, i jednom tjedno „visiti“ u Zagrebu, za realizaciju projekta tunela kroz Kozjak.

Da vas ne bi pamtili po kampiranju u Zagrebu?

Zaista nisam samo u predizborne svrhe to izjavio, nego tvrdim to odgovorno i sada. Kampirat ću u Zagrebu zbog tunela Kozjak. Zašto? Zato što je veoma važan uz ova ostala tri vertikalna pravca koja ne smijemo zaboraviti, a to su brza cesta Dugopolje - Sinj, brza cesta Zagvozd - Imotski i tunel Ravča. Zato ćemo hitno nastaviti rad na pripremi dokumentacije. Zašto tunel kroz Kozjak? Ovaj dio je veoma bitan, prije svega jer njemu gravitira gotovo 300 tisuća stanovnika, kad uzmete Trogir, Kaštela, Solin, Split... To je drugi izlaz za grad Split s autoceste, ali još je hitnije koliko pozitivnih komponenti taj projekt nosi. Jedna od njih je da je zračna luka udaljena od njega samo osam do devet kilometara, a sutra, kad krene projekt Lećevica, odvoz smeća će za neka područja biti skraćen i petnaestak kilometara.

Treće, ljudima koje žive u Dalmatinskoj zagori, a rade u Splitu i okolici, danas treba jedno 45 minuta da dođu do svojeg radnog mjesta, a ovim tunelom mogli bi za desetak, petnaestak minuta stizati do grada. Sada su te mlade obitelji zbog posla prisiljene biti podstanari, svakodnevno putovanje odnese im po dva, tri sata. Na taj će način ti mladi ostajati na svojem ognjištu, zašto plaćati podstanarstvo, recimo u Splitu, a može živjeti u svojoj kući i za desetak minuta doći u ovaj bazen ako su ovdje zaposleni. Zato je to za mene jako bitan projekt i kampirat ću dok ga ne pokrenemo.

Trenuci, dogovori, sastanci... koji su prethodili vašoj kandidaturi za župana. Koje su bile vaše prve misli kad ste čuli da će vas predsjednik županijskog HDZ-a Ante Sanader predložiti za ovu važnu funkciju?

Dakle, moja prva rečenica bila je: „Čovjek snuje, Bog određuje!“. Zaista sam mislio da je, kad sam nakon jedanaest godina na mjestu gradonačelnika Solina otišao u Sabor, bez rezervne pozicije, prepuštajući svoju dužnost svojem zamjeniku Daliboru Ninčeviću, to finiš moje političke karijere. Međutim, nazvao me je Ante Sanader da trebamo obaviti jedan razgovor. Naravno, pretpostavljao sam o čemu je riječ. Ja sam mu rekao: „Predsjedniče, jedino ako cjelokupni Županijski odbor to podrži, ja se stavljam na raspolaganje“. Tako je i bilo, svih 55 gradskih i općinskih organizacija HDZ-a i 51 član Županijskog odbora stranke dah su mi podršku.

(…)

Važna su vam dana obećanja, u svemu vas vodi i vjera, kako uvijek rado ističete.

Vjera i obitelj su prije svega temelj mog života. Tako su me odgojili majka Ana i otac Mate, da je to nekakva dodatna vrijednost svakome čovjeku, da je to ono što vam otvara pogled na svijet. Ja sam jako vezan uz Crkvu, niz godina bio sam član Pastoralnog vijeća Splitsko-makarske nadbiskupije, a još uvijek sam u Župi Gospe od Otoka u Solinu član Pastoralnog vijeća. Čak 36 godina sam hodočastio i Gospi Sinjskoj, prvi put još 1976. nakon velikog nacionalnog slavlja u Solinu, jubileja velikog Hrvatskog krsnog zavjeta. Hodočastio sam tako s nekim prekidima do prije koju godinu dana, lani nisam išao, ipak sam sve stariji, ali obećao sam da ću ove godine ipak pokušati za zahvalu Gospi za sve darove i milosti koje sam dobio od nje. Posebno me zato veseli i realiziran projekt staze Gospi Sinjskoj od Rame, preko Sinja do Solina. Ona ima vjersko i turističko značenje.

Cijenim i uvažavam ljude drugih svjetonazora i vjera. Mislim da ako je čovjek čvršći u svojoj vjeri, da će puno više poštovati druge svjetonazore. Kada govori o obitelji, njegov osmijeh prerasta u veselje. On i supruga Marica imaju troje djece, Matka, Boženu i Tomislava, a odnedavno još jednog, najmlađeg člana.

(…)

Cijeli intervju s novim splitsko-dalmatinskim županom Blaženkom Bobanom možete pročitati OVDJE.

PrivitakVeličina
20170611boban.intersd.pdf1.14 MB