Nudim građanima Osijeka drukčiji način vođenja grada od onog koji nas je i doveo do masovnog odlaska mladih! * Osijek je sramotno slabo koristio sredstva iz fondova EU - To ću promijeniti! * Imam odlične vertikalne kontakte i mogu uvijek doći na razgovor kod ministara, premijera ili predsjednice RH! * Ući ću u 2. krug, a onda se zahvaliti g. Ivici Vrkiću na njegovoj četverogodišnjoj, kako je sam to nazvao, „stabilizaciji“, odnosno vremenu u kojem je stao svaki napredak našeg voljenog Osijeka - istaknula je naša kandidatkinja za osječku gradonačelnicu u razgovoru za današnji Večernji list.

Intervju prenosimo skupa s uvodom novinarke Suzane Lepan Štefančić:

Ivana Šojat adut je HDZ-a za gradonačelnicu Osijeka. Iako je članica te stranke od 90-tih, nije bila aktivna u politici pa je njezina kandidatura bila prilično iznenađenje. Poznata je književnica i dragovoljka Domovinskog rata.

Što je ono što Vi, kao praktički politički novo lice, možete ponuditi Osijeku?

Nudim građanima Osijeka drugačiji način vođenja grada od onoga što smo imali do sad i što nas je dovelo do stanja zbog kojeg mladi masovno odlaze. Nudim kvalitetan i provediv program za razvoj Osijeka. Mladima nudim priliku da u Osijeku razviju svoj potencijal. Osobama treće dobi nudim dostojanstvenu starost i bolju skrb u danima kad će im biti potrebna pomoć drugih osoba. Našoj djeci nudim vrtiće u dvije smjene, a škole u jednoj smjeni.

Koje su tri najvažnije smjernice iz Vašeg predizbornog programa?

Zaustavljanje iseljavanja mladih, osnivanje ureda za upravljanje gradskom imovinom i uvođenje transparentnog sustava potpore mladim poduzetnicima i potpore za samozapošljavanje onima koji su u dobi kad se teže zapošljavaju. Dakle, stavljanjem praznih gradskih i državnih prostora u funkciju u gradskom proračunu ćemo stvoriti sredstva od najma koja ćemo iskoristiti za potporu razvoju poduzetništva mladih. Nemojmo zaboraviti da je u protekle četiri godine Osijek postao simbol zapuštenog grada s previše praznih poslovnih prostora iz kojeg mladi masovno iseljavaju.

Kako zaustaviti iseljavanje Osječana, što je svakako veliki izazov s kojim će se suočiti budući gradonačelnik?

Ljudima treba dati priliku da rade i zarađuju te da od vlastitog rada mogu ponosno i dostojanstveno živjeti. Mladi su posebno osjetljivi na korupciju i netransparentno vođenje javnih poslova. Kad ove dvije stvari promijenimo mladi će prestati odlaziti, ali će se vratiti i veći dio onih koji su otišli.

Najavili ste osnivanje ureda za demografiju, ali i snižavanje cijene vrtića, učenje stranih jezika u vrtićima, novi vrtić... Kako planirate namaknuti novac u proračunu za sve to?

Nema velike tajne oko toga. Više novca u gradskom proračunu u izravnoj je vezi sa stanjem gospodarstva u gradu. Osim toga, postoje državne potpore, kao i fondovi EU. Ne zaboravite da je ova Vlada pokrenula Projekt Slavonija u kojem je 2,5 milijarde kuna. Imam odlične kontakte po vertikali cijele državne uprave i mogu u bilo kojem trenutku doći na razgovor kod bilo kojeg ministra, u bilo koji državni ured, kod premijera ili kod predsjednice Republike. Osijek je dosad sramotno slabo koristio sredstva iz fondova EU. To ću promijeniti u svom mandatu.

Sudeći po predizbornim anketama, vodit će se tijesna utrka između Vas i Dragana Vulina za ulazak u drugi krug. Što bi to, ili koje biračko tijelo moglo prevagnuti u Vašu korist?

Poštujem gospodina Vulina, ali mislim da mu je nedostižna moja prednost od desetak posto. Ostvarit ću svoj cilj. Ući ću u drugi krug, a onda se zahvaliti gospodinu Vrkiću na njegovoj četverogodišnjoj, kako je sam to nazvao, stabilizaciji grada, odnosno vremenu u kojem je stao svaki napredak našeg voljenog Osijeka.

Što biste istaknuli kao Vaše prednosti u odnosu na druge kandidate za čelnika grada?

Nisam dio interesnih mreža zbog kojih je naš grad godinama propadao. Godinama sam živjela u Europi i radila u javnim institucijama, pa sam imala priliku vidjeti kako to funkcionira u razvijenoj demokraciji. Imam jako dobre odnose po cijeloj političkoj vertikali, sve do vrha države.

Kako ocjenjujete dosadašnju kampanju? Je li Vama, kao ženi, u startu teže, nego muškim kandidatima?

Ne bih mogla reći da mi je bilo teže zato što sam žena. Na ovim izborima je dosta kandidata, ali mislim da je kampanja protekla u vrlo civiliziranom i pristojnom tonu. Barem po tome Osijek bi mogao biti primjer drugima.

Reflektira li se trenutna nestabilna situacija u Vladi RH na lokalne izbore, pa tako i Vašu kampanju, s obzirom da ste kandidatkinja HDZ-a? Mislite li da Vam ta zbivanja odmažu?

Tko mi ne želi dati svoj glas, lako će naći razlog. Upravo je ovih dana Državni zavod za statistiku objavio podatak po kojem je potrošnja u Hrvatskoj na razini 2008., dakle, zadnje godine prije početka krize. Sad se trebamo zapitati zašto se gospodarski rast koji bilježimo ne osjeća i u Osijeku? Netko jest kriv za to, ali to nije Vlada. Na ovim sad lokalnim izborima treba promijeniti one koji su krivi za ovo stanje u Osijeku, a Vladi premijera Plenkovića treba dati priliku da i dalje radi dobar posao.

Osječki ogranak HDZ-a trenutno vodi povjerenik, a birat će uskoro svoga 22. predsjednika. Vidite li se na njegovu čelu?

Trenutno se samo vidim na čelu Grada Osijeka. O svemu drugom ću razmišljati kad za to dođe vrijeme.