Za Dubrovačko-neretvansku županiju Pelješki most je neupitan prioritet i strateško pitanje povezivanja Hrvatske i Europske unije, pa se ne možemo načuditi izjavama člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića koji traži da se od mosta odustane - stoji u priopćenju dubrovačko-neretvanskog župana (i člana Središnjeg odbora HDZ-a) Nikole Dobroslavića.

Udar na odnose s RH i na EU

Nakon što smo od kraja ratnih događaja na širem dubrovačkom području počeli zahtijevati da se dvije teritorijalne cjeline županije povežu mostom - nastavlja Dobroslavić - doživjeli smo dosta razočaranja i neispunjenih obećanja:

- Sada kada smo se uspjeli izboriti da se iz fondova Europske unije osiguraju više od dvije milijarde kuna za ovaj projekt, nikako ne možemo razumjeti motive ovoga neutemeljenog napada na najvažniji hrvatski projekt. Mi ga doživljavamo kao još jedan udar na odnose s Republikom Hrvatskom, udar na Hrvate u BiH, ali on predstavlja i čudan odnos prema EU, za pristup kojoj se svi u BiH izjašnjavaju, pa i SDA iz koje ovaj napad dolazi.

Još 2006. sve dogovoreno s BiH

Dobroslavić ističe i da je još 2006. sve potrebno dogovoreno između RH i BiH oko gradnje mosta, odnosno pitanje zaštite okoliša i dimenzije mosta koje osiguravaju neškodljiv prolaz prema otvorenom moru - širina otvora od 200 metara i visina od 55 metara:

- Da nije bilo gospodarske krize i politikantskih igara u Hrvatskoj, Most je trebao već odavno biti završen. Sve je dogovoreno s BiH prije početka gradnje (2007.) pa time još više čudi da se ovakav zahtjev pojavljuje sada. Most se gradi na nedvojbeno hrvatskom teritoriju, pa bi bilo dobro da se susjedi ne upliću u hrvatska unutarnja pitanja.

Mi ćemo se itekako znati izboriti za naše interese i zaštititi ih od ovakvih i sličnih posezanja i podmetanja - zaključuje Dobroslavić.