Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i svetom misom na Spomen-području Crni potok odana je počast žrtvama najvećeg partizanskog zločina nad razoružanim hrvatskim vojnicima i zarobljenim civilima na našičkom području. Tijekom lipnja 1945. na tom je šumovitom području između sela Zoljan i Gradac Našički bez suđenja likvidirano, procjenjuje se, najmanje 1.500 osoba.

Sve do 90-ih godina prošlog stoljeća stratište je bilo skrivano od očiju javnosti, da bi 1994. godine, u demokraciji i slobodi, napokon bilo podignuto spomen-obilježje uz koje se svake godine održavaju komemoracija i sveta misa u počast žrtvama komunističkog režima u našičkom kraju.

Povijesna istina ne može se nijekati!

Kao izaslanik predsjednika Vlade RH i HDZ-a Andreja Plenkovića počast žrtvama iskazao je osječko-baranjski župan i član Predsjedništva HDZ-a Ivan Anušić, koji je podsjetio da u Hrvatskoj postoji više od 600 masovnih stratišta na kojima su pogubljeni hrvatski vojnici i civili:

- Prije 26 godina naš narod je ustao i izborio hrvatsku državu. Izborili smo je ratom i uz velike žrtve, a treba još vremena da je napravimo onakvom kakvom je želimo. Povijesnu istinu o poslijeratnim komunističkim zločinima više nitko ne može nijekati. Uostalom, želja za istinom nas je nosila i 1991. godine, a ja se osobno nikada neću prestati boriti za žrtve od Bleiburga i Crnog potoka do masovnih grobnica tijekom velikosrpske agresije. Ta tragedija hrvatskog naroda nikada se ne smije ponoviti, a nećemo dozvoliti ni da se zaboravi.