Predsjednik zagrebačkog (gradskog) HDZ-a Andrija Mikulić i potpredsjednik našega saborskog Kluba zastupnika (te izabrani zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba) prof. dr. sc. Drago Prgomet jučer su - nakon sjednice Gradskog odbora HDZ-a Grada Zagreba - u zajedničkoj izjavi za brojne okupljene novinare istaknuli da je Gradski odbor odlučio da će surađivati s gradonačelnikom Milanom Bandićem. Temelj razgovora - provođenje HDZ-ovih projekata za Grad Zagreb.

Izvorno ideja HDZ-a

Vezano za promjenu imena Trga maršala Tita, Mikulić je podsjetio da je promjena imena izvorno ideja HDZ-a te da je naš stav poznat - da najljepši zagrebački trg treba promijeniti ime. Dodao je da HDZ-ov prijedlog ranije nije bio prihvaćen, zbog čega to pitanje nije niti došlo do Gradske skupštine.

- Naš je stav jasan: ne referendumu, a promjena imena Trga maršala Tita - da! Razgovarat ćemo o svim varijantama.

Analiza rezultata izbora

Na sjednici Gradskog odbora HDZ-a su se analizirali i rezultati lokalnih izbora.

- Iz ovog ćemo znati izvući pouke. To će biti škola za budućnost jer se već spremamo za izbore 2021. godine. Kad god oni bili, HDZ će biti spreman - kazao je Mikulić.

Dodao je da se na sjednici razgovaralo - s obzirom na zamjene u Gradskoj skupštini - da umjesto kandidata koji su izabrani na listi (zamjenika našeg kandidata za gradonačelnika) Nikoline Brnjac i Krunoslava Katičića ulaze Mislav Herman i Kazimir Ilijaš.

Realizacija HDZ-ovih projekata

Prof. dr. Prgomet je istaknuo odluku Gradskog odbora HDZ-a o pregovorima sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem.

- Pregovarat ćemo Mikulić i ja - već smo sutra spremni na razgovore. Temelj razgovora bit će provođenje HDZ-ovih projekata koje smo predstavili u kampanji, kao i naša participacija u njihovoj realizaciji.

- Nećemo razgovarati s ostalim potencijalnim partnerima, zasada samo s Bandićem. A s kim će on razgovarati - to ćemo vidjeti. Svakako će to biti dio naših pregovora.

Ozbiljnost i partnerska suradnja

Na pitanje novinara hoće li HDZ tražiti predsjedničko mjesto u Gradskoj skupštini, prof. dr. Prgomet je odgovorio da su i političke pozicije i projekti dio pregovaračkog paketa, a o sadržaju pregovora javnost će biti detaljno obaviještena kada oni završe.

Upitan koliko je HDZ spreman pregovarati s Brunom Esih i Zlatkom Hasanbegovićem, Prgomet je odgovorio da je Bandić pobjednik izbora koji je najzainteresiraniji da osigura skupštinu.

- Mi razgovaramo s pobjednikom ovih izbora - to je naš partner. Želimo imati ozbiljan i odgovoran partnerski odnos unutar gradske skupštine i u vođenju Grada Zagreba.