Županijski odbor HDZ-a Splitsko-dalmatinske županije daje punu i jednoglasnu podršku predsjedniku Andreju Plenkoviću za proces ratifikacije tzv. Istanbulske konvencije - istaknuto je nakon sinoćnje sjednice ŽO-a u Splitu na kojoj je sudjelovao, na povratku iz Dubrovačko-neretvanske županije, i sami Plenković.

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/puna-potpora-dubrovacko-neretvanskog-hdz-ratifikaciji-konvencije-i-najavljenim

Snažna potpora s terena

Nakon šibensko-kninskog, osječko-baranjskog i dubrovačko-neretvanskog HDZ-a, u nizu je to četvrti županijski ogranak naše stranke koji je, nakon argumentirane rasprave o stvarnom sadržaju i smislu - punim nazivom - Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, u potpunosti podržao nacionalno vodstvo HDZ-a i nedvosmisleno otklonio sve dvojbe oko ratifikacije.

Prije županijskih odbora, ratifikaciju Konvencije podržalo je i Predsjedništvo Zajednice žena HDZ-a „Katarina Zrinski“.

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/iz-osijeka-snazna-podrska-nacionalnom-vodstvu-hdz-konvencija-vijeca-europe-agrokor

http://sibenskiportal.rtl.hr/2018/03/16/zupanijski-hdz-nakon-koordinacije-cvrsto-uz-plenkovica-istanbulska-konvencija-ne-ugrozava-nasu-tradiciju/

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/predsjednistvo-zajednice-zena-hdz-katarina-zrinski-podrzalo-konvenciju-vijeca

Bit - suzbijati nasilje nad ženama

- Riječ je o unutarstranačkom dijalogu u kojem sam imao prigodu kao predsjednik i stranke i Vlade izvijestiti kolegice i kolege o najvažnijim temama. Jedna od tema je bila i Konvencija, a nakon kvalitetne rasprave raspoloženje je vrlo uvjerljivo većinsko za nastavak procesa ratifikacije. Taj razumni zaključak stvari vraća u bitne okvire, a to je kako što odlučnije i efikasnije suzbijati negativni fenomen nasilja nad ženama i u obitelji - naglasio je Plenković nakon sjednice Županijskog odbora.

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/konvencija-nece-ugroziti-nase-tradicionalne-vrijednosti-ratificirana-je-u-austriji

Interpretativnom izjavom protiv manipulacija

Što se tiče manjeg dijela članstva koji se protivi ratifikaciji, Plenković je napomenuo da je normalno da u tek pokrenutoj unutarstranačkoj raspravi pojedinci imaju rezerve uslijed niza manipulacija s kojima su bili suočeni, imaju strahove zbog onog što im se agresivno nameće „da bi moglo biti“:

- Trebamo se koncentrirati na ono što uistinu piše u Konvenciji i na činjenicu da njena provedba ni na koji način u pravnom pogledu za Hrvatsku ne stvara obaveze koje bi bile u suprotnosti s Ustavom RH i našim temeljnim tradicionalnim vrijednostima. Uostalom, donijet ćemo interpretativnu izjavu kojom ćemo se jasno politički pozicionirati i kod određenog kruga odagnati sumnje da bi u tom tekstu moglo biti nešto čega nema.

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/konvenciju-vijeca-europe-ratificiramo-radi-zastite-zena-od-nasilja-kroz

OTKLONJENE SVE DVOJBE O „RODNOJ IDEOLOGIJI“!

Bilo je nekih dvojbi oko rodne ideologije, postojala je bojazan da bi se ona kroz Konvenciju mogla uvući na mala vrata, ali smo se sada svi, nakon argumentirane rasprave, uvjerili da je riječ o manipulacijama. U Istanbulskoj konvenciji nema rodne ideologije, to je dokument koji štititi žene protiv nasilja, i na to smo ponosne! - kazala je nakon sjednice Danica Baričević iz Supetra na Braču, predsjednica Zajednice žena HDZ-a "Katarina Zrinski" Splitsko-dalmatinske županije.

Njezine riječi najbolji su zaključak ovog članka.