Na jučerašnjoj konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća Grada Rijeke za predsjednika je izabran Tihomir Čordašev iz Akcije mladih, a za potpredsjednika naš Kristjan Staničić. Izabrani su komotnom većinom od 21 glasa od ukupno 37 vijećničkih mjesta.

Novu većinu u - kako su Rijeku donedavno SDP-ovci nazivali - „neosvojivoj crvenoj utvrdi“ sačinjavaju: 7 vijećnika HDZ-a, 5 koalicije Akcije mladih, Živog zida i Snage, 3 nezavisne liste Hrvoja Burića, 2 Liste za Rijeku, 2 Mosta i 2 HNS-a.

Dvije trećine Riječana za promjene

Staničić je istaknuo da je na nedavnim lokalnim izborima u tom gradu više od 62 posto birača bilo protiv SDP-ove koalicije, čime su gotovo dvije trećine Riječanki i Riječana iskazale da žele promjene:

- Vjerujem da ćemo na ovaj način u Gradsko vijeće vratiti demokratske procese i biti snažan korektiv odlukama, nerijetko i štetnima, koja je dosad samovlasno donosio SDP-ov gradonačelnik Vojko Obersnel. Ne možemo se nazivati oporbom jer smo u većini, no nismo ni koalicija. Međusobno nas, međutim, povezuje zajednička želja za razvojem Grada Rijeke i realizacijom ključnih projekata. Vjerujem da će naša nova većina biti i dodatni podstrek gradonačelniku da napokon ostvari ono što godinama samo obećava.

Prema dogovoru o suradnji, svake će se godine rotirati predsjednik Gradskog vijeća iz redova stranaka nove većine.

Po uzoru na Tupurkovskog

Naravno, ovaj dogovor u cilju boljeg funkcioniranja i napretka Grada Rijeke odmah je napao SDP-ov Obersnel onim jedinim što još može ponuditi - poticanjem ideoloških sukoba.

Novu većinu nazvao je „nasrtajem desnice na Rijeku“ i „neprincipijelnom koalicijom“ - ovo potonje valjda po uzoru na rigidnoga makedonskog komunista Vasila Tupurkovskog koji je 1988. godine, neposredno nakon „jogurt revolucije“ u Vojvodini, tom sada već „znamenitom“ sintagmom izrazio nezadovoljstvo zato što predstavnici Slovenije, Hrvatske, BiH, Crne Gore i Kosova nisu izabrali Miloševićeva pristašu Srbijanca Dušana Čkrebića u Predsjedništvo Saveza komunista Jugoslavije.