U Velikom Trgovišću obilježena je danas 96. godišnjica rođenja utemeljitelja stranke i moderne Hrvatske dr. Franje Tuđmana. Izaslanstvo krapinsko-zagorskog HDZ-a - predvođeno njegovim predsjednikom i saborskim zastupnikom Žarkom Tušekom - položilo je vijenac i zapalilo svijeće kod biste dr. Franje Tuđmana, pored njegove rodne kuće.

Saborski zastupnik (i predsjednik krapinsko-zagorskog) HDZ-a Žarko Tušek istaknuo je da sa svojim stranačkim kolegama više puta tijekom godine posjećuje Veliko Trgovišće:

- Kada sam neki dan govorio ovdje, na Znanstvenom skupu u sklopu „Dana dr. Franje Tuđmana”, istaknuo sam tri politike pokojnog predsjednika. Jedna je njegova osobna - enormna ljubav prema hrvatskoj domovini, za koju je živio i za koju je gorio, čiji je temelj zajedništvo koje je širio među hrvatskim narodom, a treće je veliko znanje. Danas se sve manje govori o znanju, pod utjecajem smo jeftinog populizma i danas o važnim procesima u društvu govore ljudi koji za to nemaju ozbiljnih kompetencija. Danas nam nedostaje državotvornosti temeljenoj na ljubavi, promociji zajedništva i znanju - koje mora postojati u ozbiljnoj politici.

Obilježavanju 96. godišnjice rođenja prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana u Velikom Trgovišću pridružio se, uz brojne članove naše stranke, ravnatelj Zaklade hrvatskog državnog zavjeta Srećko Prusina.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/dr-franjo-tudman-96-godisnjica-rodenja-utemeljitelja-hdz-i-suvremene-hrvatske

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/zahvaljujuci-svojoj-mudrosti-i-drzavnickom-djelovanju-dr-franjo-tudman-stvorio-je

Dr. Franjo Tuđman (1922.-1999.)

Dr. Franjo Tuđman rođen je u Velikom Trgovišću 14. svibnja 1922. godine, a preminuo je u Zagrebu 10. prosinca 1999. godine.

Pod njegovim vodstvom, Hrvatska demokratska zajednica postala je stožerna, okupljajuća stranka, koja je zahvaljujući svojoj širini i mogla povesti hrvatski narod u ostvarenje stoljećima željene slobode.

Republika Hrvatska - Tuđmanovo životno djelo

Samostalna, slobodna i neovisna Hrvatska životno je djelo dr. Tuđmana. Pod njegovim vodstvom obranjena je i oslobođena Domovina, a njegov je državotvorni program ispunjen ulaskom Republike Hrvatske u NATO i Europsku uniju.

Prvoga hrvatskog predsjednika dr. Tuđmana prisjećamo se s trajnom zahvalnošću i neizmjernim ponosom kao najvećeg državnika u našoj nacionalnoj povijesti.