Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković u Banskim dvorima je - nakon sastanka s predstavnicima Hrvatske zajednice županija te Udruge gradova i Udruge općina - dao izjavu za brojne okupljene novinare.

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/sastanak-sa-zupanima-svi-ministri-moraju-biti-svjesni-kljucnih-projekata-u-vasim

Redoviti sastanci u srpnju

Predsjednik Plenković u izjavi je istaknuo da namjerava nastaviti obilaziti županije i upoznati se sa svime što je pojedinom kraju naše zemlje važno. Ali, i da će se ubuduće sastanak Vlade i predstavnika područne i lokalne samouprave održavati svake godine u srpnju.

- Metodološki, to će biti novost u našoj suradnji koja može samo poboljšati naše međusobne odnose. Želim da se sastanak uvijek održava u srpnju jer tada počinju pripreme za proračun - kako bi nam župani, gradonačelnici i općinski načelnici mogli signalizirati što je bitno te da to uzmemo u obzir prilikom izrade proračuna.

Partnerstvo na dobrobit građana

Kako je naglasio, ovo je u mandatu ove Vlade prvi susret sa svim županima - cilj je bio uspostaviti suradnju vlasti na državnoj razini s onom na lokalnoj.

- Inicijativa je potekla s ciljem da svi ministri sjednu sa svim županima - kako bismo na početku mandata precizno uspostavili temelje buduće suradnje. Želim uspostaviti načelo partnerstva. Važno je da ova vlada pruži ruku i da svi zajedno pokušavamo raditi na dobrobit hrvatskih građana - bez obzira u kojem dijelu Hrvatske oni žive.

Ravnomjerni regionalni razvoj

Naglasio je važnost kvalitetnijeg upravljanja državnom imovinom te rekao da su svi župani pozdravili osnivanje Ministarstva državne imovine.

- Želim da ovo bude početak izvrsne suradnje: bolje međusobne podrške, korištenja državnih i EU sredstava. Osnovna namjera je da ujednačimo razvoj cijele Hrvatske i tu ideju svi dijelimo!

http://hr.n1info.com/a168929/Vijesti/Plenkovic-na-sastanku-sa-zupanima-Cilj-je-ujednaciti-razvoj-Hrvatske.html