Vinkovačke jeseni, u više od pet desetljeća postojanja, izrasle su u jedinstveni kulturni i turistički događaj u Hrvatskoj te jedan od najvažnijih folklornih festivala u središnjoj i jugoistočnoj Europi. Manifestacija promiče bogatu prošlost i tradiciju Slavonije, njene običaje, vrijednosti i identitet - na koje su žitelji ovog kraja, ali i svi Hrvati, s pravom ponosni.

Čuvati i njegovati baštinu svojih predaka

Ovogodišnje 52. Vinkovačke jeseni svečano su otvorene glazbeno-scenskom priredbom "Ex Slavonia" ("Iz Slavonije") na velikoj pozornici na Trgu bana Josipa Šokčevića, a manifestaciju je otvorenom proglasio predsjednik Hrvatskog sabora (i glavni tajnik HDZ-a) Gordan Jandroković.

- Vinkovački kraj i cijela Slavonija nadaleko su poznati po otvorenosti, gostoljubivosti, plemenitosti i vedrini. I upravo Vinkovačke jeseni, koje obilježavaju godišnje doba koje Slavonce najviše nagradi za njihov mukotrpan rad na zemlji, slave taj slavonski duh i zajedništvo. Uvjeren da će i budući naraštaji znati to cijeniti, iz toga učiti te dalje čuvati i njegovati baštinu svojih predaka, a time i svoj hrvatski identitet.

Mimohod i revija konjskih zaprega

Ovogodišnje Vinkovačke jeseni obuhvaćaju 60-tak folklornih, kulturnih, gospodarskih, sportskih i zabavnih priredbi pod geslom "Ex Slavonia" - koje je uzeto iz istoimene pjesme Vinkovčanina Vladimira Kovačića.

Središnja priredba (svečani mimohod i revija konjskih zaprega) održava se upravo danas, u nedjelju, posljednjeg dana manifestacije, kada ulicama i trgovima Grada na Bosutu prolaze članovi gotovo 80 folklornih skupina iz Domovine, BiH i iseljeništva.