Iz Splita je u Knin jučer stigao Vlak slobode, kojim je prije 22 godine označen kraj Vojno-redarstvene akcije Oluja. Vlak slobode je koncem kolovoza 1995. godine, na ideju prvog predsjednika RH i utemeljitelja HDZ-a dr. Franje Tuđmana, simbolično obilježio ponovno uspostavljanje ustavno-pravnog poretka te su njime prometno povezani hrvatski sjever i jug.

Označen kraj Oluje

Gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara zajedno je s kninskim gradonačelnikom Markom Jelićem, gradonačelnicima i načelnicima gradova i općina između Splita i Knina te splitsko-dalmatinskim županom Blaženkom Bobanom u Zvonimirovu Gradu položio vijenac na spomenik Hrvatske pobjede „Oluja 95“.

Krstulović Opara, koji je i potaknuo novu vožnju (Split-Knin-Split), istaknuo je da je Vlakom slobode prije 22 godine poslana poruka mira i pobjede te označen završetak „Oluje“.

- Čin prolaska Vlaka slobode od Zagreba preko Karlovca, Gospića, Knina do Splita, u kojem je bio državni vrh predvođen predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom, bio je simbol hrvatskog zajedništva. To je bio vlak budućnosti.

Čvršće povezivanje hrvatskoga juga

Opara je naglasio da se 22 godine poslije šalje poruka da dalmatinski gradonačelnici i načelnici žele i dalje graditi zajedništvo.

- Također, želi se poslati poruka da je infrastruktura i čvršće povezivanje na hrvatskom jugu iskorak u budućnost koji nam je potreban. Današnji Vlak slobode nije samo podsjećanje na onaj od prije 22 godine, nego je to i događaj kojim pokazujemo kako ćemo u budućnosti upravljati našim područjem i što ćemo zahtijevati od Hrvatskih željeznica, a time i od državnog vrha.

Sjećanje na pobjedu

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik i predsjednik splitskog (gradskog) HDZ-a  Petar Škorić istaknuo je da se Hrvatska mora sjećati i obilježavati događaje kao što je bio Vlak slobode prije 22 godine. Podsjetio je da je tada kao časnik Hrvatske vojske i branitelj osobno u Kninu dočekao dr. Tuđmana.

- Mi slavimo hrvatske pobjede i cijeli hrvatski narod treba biti ponosan što imamo slobodnu i neovisnu Hrvatsku.

Photo: Dalmatinski portal