Naš kandidat za dubrovačkog gradonačelnika (saborski zastupnik i predsjednik dubrovačkog HDZ-a) Mato Franković jučer je u Dubrovniku - zajedno s kandidatkinjama za zamjenice Jelkom Tepšić i Orlandom Tokić - predstavio u Dubrovniku pobjednički program za predstojeće lokalne izbore, punim nazivom „Vrijeme je za Grad po mjeri građana“.

Valja istaknuti da program sadrži konkretna razvojna rješenja za sva mjesta i naselja u Dubrovniku. Podijeljen je u četiri (glavna) dijela: Infrastruktura, Kvaliteta života, Grad izvrsnosti i Europski fondovi.

Stanovi za mlade

Predstavljajući program, Franković je najavio da će - nakon pošto postane gradonačelnik - pokrenuti projekt gradnje 150 stanova za mlade. Iz programa je izdvojio pojedine točke - stambeno zbrinjavanje branitelja, izgradnju dva doma umirovljenika, izgradnju i nadogradnju dječjih vrtića, poboljšanje osnovnoškolskog odgoja, sufinanciranje udžbenika za srednjoškolce, pomoć Općoj bolnici Dubrovnik, izgradnju azila za životinje i razne investicije u sportskoj infrastrukturi poput obnove sportske dvorane, izgradnje nove dvorane, nogometnog igrališta u Lapadu, nadogradnje gruškog bazena i otvaranja muzeja vaterpola…

- Teško je nabrojiti sve u kratko vrijeme, ali u segmentu Kvalitete života moram izdvojiti nekoliko važnih stvari. On obuhvaća izgradnju POS stanova za mlade obitelji - njih 130, izgradnju doma za umirovljenike, azila za životinje i investicije u sportsku infrastrukturu. Dubrovnik je jedan od najskupljih gradova za život, a mi smo pronašli rješenje. Želimo izgraditi 130 stanova koji će biti u vlasništvu Grada Dubrovnika, a bit će davani u najam mladima za 1.500 kuna na mjesec na rok od deset godina. Nakon tog roka, oni će stan moći otkupiti, a od cijene će im se odbiti iznos najamnina koje su već dali.

Izgradnja vrtića i sufinanciranje udžbenika

Decidirano je poručio da se mladi više neće morati bojati da će ih netko izbaciti na ulicu. Najavio je ujedno i izgradnju vrtića u Komolcu i Gradu te ulaganja u vrtiće - „Palčica“ i „Mokošica“

- Grad Dubrovnik će s 1.000 kuna sufinancirati udžbenike za srednjoškolce - dodao je budući dubrovački gradonačelnik.

Europskim novcem obnoviti gradsku jezgru

Kako je naglasio, Dubrovnik je iz EU fondova povukao vrlo malo novca - velikim dijelom zbog pogrešaka Milanovićeve vlade. Istaknuo je kako će od 2018. godine Hrvatska iz EU fondova imati mogućnost financiranja škola i vrtića. Cilj je programa osigurati bolji standard života za građane.

- Vrijeme je da se spomenička baština Dubrovnika krene obnavljati sredstvima Europske unije i da ista ta sredstva aktivnije koristimo pri izgradnju komunalne infrastrukture. U sljedeće četiri godine raspolagat ćemo s više od 1,5 milijardi kuna iz EU fondova kako bi realizirali sve projekte.

Tokić: Prioritet - svima osigurati pitku vodu!

Kandidatkinja za zamjenicu Orlanda Tokić kazala je kako će u projektima infrastrukture jedan od prioriteta biti opskrba svih kućanstava pitkom vodom te poboljšanje vodoopskrbne mreže. Cilj je osigurati pitku vodu svim građanima, izgraditi pročistač za vodu, sanirati hidrotehnički tunel kroz Srđ, poboljšati kanalizaciju - posebno onu u povijesnoj jezgri te realizirati sustav oborinske odvodnje.

- Čim prije pristupit će se projektu sanacije kanalizacije u staroj gradskoj jezgri. Gdje god je moguće, ići će se u smjeru izgradnje objekata za parkiranje i ukidanja uličnog parkiranja.

Od ostalih kapitalnih prometnih ulaganja, Tokić je najavila izgradnju ceste Most-Pobrežje i proširenje Lapadske obale.

Tepšić: Održivi turizam u skladu sa strateškim dokumentima!

Kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Jelka Tepšić - dugogodišnja djelatnica u turizmu - istaknula je potrebu razvoja održivog turizma u skladu sa smjernicama nekoliko strateških dokumenata - od Strategije razvoja turizma do Plana upravljanja povijesnom jezgrom. Kao jedan od prioriteta, izdvojila je disperziju posjetitelja iz povijesne jezgre Dubrovnika.

- Već smo sada poznati po sjajnoj turističkoj ponudi, ali i velikim gužvama tijekom ljeta. Moramo raditi na disperziji posjetitelja.

Izgradnja kongresnog centra

Osvrnula se na promicanje tradicijskih vrijednosti i formiranje kulturnog kalendara uz poboljšanje kulturne infrastrukture.

- Potrebno je izgraditi koncertnu dvoranu i kongresni centar s 2.000 mjesta, uz izložbeni prostor na principu javno-privatnog partnerstva - koja bi bila svima na raspolaganju.

http://www.portaloko.hr/clanak/hdzov-program-za----dubrovnik-vrijeme-je-za-eu-fondove-vrtice-skole-stanove-za-mlade-domove-u/0/93312/

Predstavljanje programa možete u cijelosti pogledati na linku:

http://www.dubrovniktv.net/?id=2263