U Vukovaru je jučer obilježena 26. godišnjica pogibije general-bojnika Blage Zadre, jednog od heroja Domovinskog rata.

Medved - izaslanik predsjednika Vlade RH

Uz obitelj Zadro, obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, hrvatske dragovoljce, branitelje i ratne zapovjednike, na obljetnici su bili ministar hrvatskih branitelja (i član Središnjeg odbora HDZ-a) Tomo Medved - kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, saborski zastupnik Stevo Culej - kao izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH (i član Predsjedništva HDZ-a) Zvonko Milas, izaslanik predsjednice RH i njen savjetnik za branitelje Ante Deur, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava…

Okupljeni u molitvi

Nakon polaganja vijenaca na Memorijalnom groblju u Vukovaru, u crkvi Gospe Fatimske u Borovu naselju služena je sveta misa zadušnica za general-bojnika Blagu Zadru i sve poginule, ubijene i nestale branitelje Vukovara u Domovinskom ratu. Kod spomen biste na Trpinjskoj cesti održan je komemorativni program.

Iznimno hrabar zapovjednik

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izrazio je vječnu zahvalnost žrtvi hrvatskog domoljuba, dragovoljca, branitelja i generala Blage Zadre koja je neizbrisivi pečat hrvatske povijesti.

- U našem pobjedničkom postroju obrane Vukovara ostalo je prazno mjesto jednog od najvećih autoriteta. Bio je iznimno hrabar čovjek iz naroda kojemu su ljudi vjerovali. I upravo zbog svojih izuzetnih organizacijskih sposobnosti i hrabrosti zapovijedao je obranom Borova naselja. Kao zapovjednik svaki je dan zajedno sa svojim sinovima, prijateljima, hrvatskim braniteljima bio na položaju braneći svoju Trpinjsku cestu, Vukovar i svoju Hrvatsku - za čiju je samostalnost cijeli svoj život živio. Povijest Hrvata nam govori o hrabrim ljudima koji su svoj život svjesno i dragovoljno žrtvovali za dom i domovinu te tako ušli u svijest svoga naroda kao pravi i istinski velikani i domoljubi. Takav je bio naš Blago Zadro.

Uzor koji se dokazao djelima

Dodao je da Blago Zadro ostaje u sjećanjima svih kao uzor koji se dokazao djelima, velikan od kojeg treba učiti kako istinski i sa srcem ostvariti potpunu slobodu za sebe, svoju obitelj i svoju domovinu. 

- Budimo ponosni na svoju prošlost i spremni za izazove sadašnjosti s vjerom u bolju budućnost - jer to je naš dug prema Blagi i svim poginulima te zalog budućim naraštajima.

Zahvalnost za žrtvu

U ime predsjednika Vlade RH i Ministarstva hrvatskih branitelja ministar Medved je izrazio duboku zahvalnost svima koji su se odazvali i stali u obranu Domovine, kao i svim hrvatskim obiteljima koje su dale svoje najmilije i ugradile ih u temelj suvremene države Hrvatske.

Svijeće na mjestu pogibije

Okupljeni su se na kraju uputili prema mjestu pogibije general-bojnika Blage Zadre, gdje su zapalili svijeće.