Diljem Stradale Naše jučer se odala počast žrtvama svih totalitarnih i autoritarnih režima. Nitko sa sigurnošću ne može definirati koliko je nedužnih ljudi, civila i razoružanih vojnika, u prošlom stoljeću ubijeno u ime tzv. viših ideoloških i političkih ciljeva. Fašizam, nacizam i komunizam ostavili su iza sebe stotine tisuća žrtava od Prevlake pa do Dunava, od Mure do Istre.

Donosimo kratke izvještaje triju županijskih odbora HDZ-a o obilježavanju 23. kolovoza, Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima:

ZADAR: Vijenci u more i jamu-stratište na Kamenjaku

Zajedničko izaslanstvo zadarskoga županijskog i gradskog HDZ-a, predvođeno predsjednikom županijske organizacije naše stranke Božidarom Kalmetom i zadarskim gradonačelnikom Brankom Dukićem, položilo je vijenac i zapalilo svijeće u Spomen-kapelici Svih svetih pokraj jame na brdu Kamenjak iznad Vranskog jezera - u koju su bačene žrtve koje je zvjerski i bez suđenja pogubio komunistički režim nakon II. svjetskog rata.

Također, u znak pijeteta prema svima koji su stradali kao žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, bačen je vijenac i u more.

Suprotstavljanje totalitarizmu

HDZ čuva uspomenu na tragičnu prošlost i počinjene zločine protiv čovječanstva i masovna kršenja ljudskih prava i na ovaj način odaje poštovanje svim nevinim žrtvama totalitarnih režima u Europi i Hrvatskoj. Izražavamo pijetet brojnim hrvatskim obiteljima koje su bile žrtve nedemokratskih režima 20. stoljeća i snažno osuđujemo počinitelje zločina. Vjerujemo da su takva vremena iza nas te da Hrvatska zajedno s čitavom Europom kroči putovima punim slobode i demokracije - ističu u zadarskom HDZ-u.

GOSPIĆ: Molitva na grobu likvidirane časne sestre

Kod starog križa i kapelice na groblju Svete Marije Magdalene u Gospiću komemoraciju je organizirao HDZ Ličko-senjske županije. Osim predsjednika županijskog HDZ-a i župana dr. Darka Milinovića, počast žrtvama odali su i naši gradonačelnici i načelnici s tog područja, vijećnici Županijske skupštine te gradskih i općinskih vijeća, predsjednici niza temeljnih ogranaka HDZ-a, izaslanstva braniteljskih udruga, predstavnici poduzeća i ustanova...

Molitvu je predvodio đakon Pero Jurčević koji je istaknuo da je okolica gospićkog groblja bila veliko stratište na kojemu su komunistički egzekutori nakon svršetka Velikog rata svirepo likvidirali oko dvije tisuće razoružanih vojnika i civila.

Đakon je govorio uz sami grob časne sestre Žarke Ivasić koju su partizani potpuno nedužnu strijeljali uz vanjski zid groblja.

MEĐIMURJE: Počast žrtvama na grobištu u Gornjem Hrašćanu

Povodom Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, izaslanstvo HDZ-a Međimurske županije odalo je počast žrtvama kod spomenika i grobišta Sep u Gornjem Hrašćanu (Općina Nedelišće). Tu su pokopane žrtve komunističkog terora, pogubljene 1945. godine.

Vijenac su položili i svijeće zapalili predsjednik međimurskog HDZ-a i saborski zastupnik Darko Horvat, tajnik Županijskog odbora naše stranke Igor Ivković, predsjednik Zajednice branitelja HDZ-a „Gojko Šušak“ Slobodan Novak i ostali članovi HDZ-a s područja Međimurja.

Photo: Lika online & ŽO HDZ Međimurske županije & ŽO HDZ Zadarske županije