(GRAD MLADIH & VISOKOBRAZOVANIH) Zaprešić, grad Josipa bana Jelačića, nizom kulturno-umjetničkih, gospodarskih i turističkih manifestacija slavi svoj 22. rođendan. U povodu Dana Grada 16. listopada i ujedno 216. godišnjice rođenja bana Jelačića, ove je subote održana i svečana sjednica Gradskog vijeća.

Nikad više ulaganja!

- Zahvaljujem svima koji su utkali dio sebe u rast i razvoj našega lijepog grada i u bolji život svih nas! Zaprešić u svojoj povijesti nikada nije imao toliko investicija kao danas! Gradimo ceste, obilaznice, prometna čvorišta, željezničko-autobusni terminal, razvijamo gospodarsku zonu od pola milijuna kvadrata sto posto komunalno uređenog prostora, obnavljamo kompleks Jelačićevih „Novih dvora“… Uistinu, imamo se čime ponositi! - istaknuo je zaprešićki gradonačelnik Željko Turk, inače i član Predsjedništva HDZ-a i predsjednik Udruge gradova u Republici Hrvatskoj.

A da se Zaprešić, treći grad po veličini u Zagrebačkoj županiji, s pravom ponosi na vlastite uspjehe, naglasila su u svojim obraćanjima na svečanoj sjednici i dvojica visokih gostiju - predsjednik Hrvatskoga sabora (i glavni tajnik HDZ-a) Gordan Jandroković te ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović, osobni izaslanik predsjednika Vlade RH i HDZ-a Andreja Plenkovića.

Uistinu, imate se čime ponositi!

Čestitajući Zaprešićankama i Zaprešićanima 22. rođendan njihovog grada, Jandroković je napomenuo da je očito da se Zaprešić razvija planski te da je jako dobro definirao svoje prioritete, od gospodarskih do prometnih:

- Čestitam gradonačelniku Željku Turku na svemu što je učinio za svoj grad! Pred Hrvatskom su tri velika izazova: demografija i iseljavanje mladih, obrazovanje i zapošljavanje. A upravo u svladavanju tih izazova Zaprešić može biti primjer većini ostalih gradova! Ovdje svjedočimo i doseljavanju - trendu suprotnom od onog u većini Lijepe Naše. Zaprešić je u 20-ak godina udvostručio broj stanovnika, prosječna dob iznosi 35 godina. Osim što je grad mladih, Zaprešić ima i najveći udio visokoobrazovanih građana u Zagrebačkoj županiji!

Dodajmo još jednu sjajnu brojku: stopa nezaposlenosti samo je 4,6 posto!

Partnerstvo Vlade i gradova

Dr. sc. Božinović, koji je i sam stanovnik Jelačićeva Grada, izdvojio je da je Zaprešić grad potencijala i mogućnosti koji, prateći suvremene trendove, doživljava gospodarski uzlet kroz razvoj malog i srednjeg poduzetništva, proizvodnje zdrave hrane, turizma, obrazovanja i znanosti:

- Jedno od temeljnih načela rada Vlade predvođene predsjednikom Plenkovićem jest jačanje partnerstva s jedinicama lokalne samouprave, kao i ostvarivanje pozitivnih demografskih trendova. Stoga će i Zaprešić uvijek dobivati potporu za konkretne gradske projekte. Hrvatska danas ima Vladu koja je uspješno stabilizirala političku situaciju, stvorila preduvjete za daljnji gospodarski rast i krenula u rješavanje ozbiljnih i sustavnih problema ove države. 

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/cijenimo-sve-sto-je-prvi-hrvatski-predsjednik-dr-franjo-tudman-ucinio-za

VIJENCI ZA POGINULE BRANITELJE

Izaslanstva Hrvatskog sabora i Vlade RH položila su prije svečane sjednice Gradskog vijeća Grada Zaprešića vijence kod spomenika poginulim braniteljima iz Domovinskog rata.

Osim Jandrokovića, saborsko izaslanstvo sačinjavali su potpredsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner te zastupnik (i politički tajnik HDZ-a) Davor Ivo Stier.