U prve dvije godine bilo je najvažnije očuvati političku stabilnost, što nikako ne podrazumijeva status quo - kako to neki nastoje prikazati. Naprotiv. Stabilnost znači da imate većinu koja omogućuje institucijama, prije svega Vladi, da ispune svoj program - istaknuo je predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković u Bruxellesu, odgovarajući na upit novinara da ocijeni dvije godine svoje vlade.

Fiskalna konsolidacija - conditio sine qua non

Napomenuo je pritom da se program njegove Vlade oslanja na tri točke:

- Prva je snažna fiskalna konsolidacija, koja je omogućila izlazak iz postupka prekomjernog deficita, poboljšanje kreditnog rejtinga i, prvi put od neovisnosti proračunski suficit. Poslali smo poruku da ova Vlada zna što planira i što radi, da razumno troši i vodi računa o prihodovnoj strani. Fiskalna konsolidacija preduvjet je svih ostalih procesa.

Nastavak strukturnih reformi u šest područja

Kao drugu točku naveo je nastavak strukturnih reformi u šest najvažnijih područja: reforma obrazovanja, koja je krenula s eksperimentalnom fazom; mirovinska reforma, koju je Hrvatski sabor danas uvrstio u dnevni red; tri vala porezne reforme, kojima se građani i poduzetnici rasterećuju za 6,4 milijarde; pravosudna reforma, koja je dijelom već provedena; reforma zdravstva:

- Slijedi, kao šesto, daljnje poboljšanje poslovnog okruženja. A to je usko povezano s trećom točkom - investicijama. Ove je godine, što neki „zaboravljaju“, Hrvatska imala najviše investicija u svojoj povijesti: dvije milijarde eura!

Idemo u dobrom smjeru

Izdvojio je i dosad najuspješniju turističku godinu, koja još traje, kontinuirano smanjenje javnog duga, rast zaposlenosti i istodobno najnižu stopu nezaposlenosti, povećanje prosječne plaće za 710 kuna, rast mirovina za 6,39 posto...

- Makroekonomski pokazatelji potvrđuju da idemo u dobrom smjeru. Mogu reći da smo - u ovakvom ozračju - napravili dosta. Naravno, uvijek se može bolje i više, ali zato mandat i traje četiri godine, pa ćemo i dalje intenzivno raditi na tom planu.

Želja - bolje ozračje s više dijaloga i uvažavanja

Naglasio je da tanka vladajuća većina nimalo nije utjecala na rad Vlade. Za preostale dvije godine mandata, rekao je pak da bi volio vidjeti bolje, uključivije ozračje u društvu, s više dijaloga, tolerancije i međusobnog uvažavanja.

Naravno da tome ne može samo Vlada pridonijeti - zaključio je predsjednik Plenković.

O PREDSJEDNICI REPUBLIKE, REFERENDUMU & MILIJANU BRKIĆU

Odgovarajući na pitanje novinara u Bruxellesu, Plenković je komentirao i dijelove intervjua koje je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dala Novoj TV. Između ostalog, rekla je da je proces provjere glasova koji su prikupljeni za raspisivanje referenduma mogao biti transparentniji.

- Kao Vlada, na kraju postupka donijeli smo zaključak da se svima zainteresiranima omogući uvid u baš svaki potpis koji je proglašen nevažećim i ne vidim što bi tu moglo biti sporno. Ono što mi moramo učiniti jest pristupiti izradi novog zakona o referendumu, jer sa sadašnjim prazninama ostavlja jako puno nedoumica - poručio je predsjednik Vlade i HDZ-a.

Korektni odnosi

Predsjednica je u intervjuu Novoj TV istaknula i da je apsolutno netočno da „štiti Milijana Brkića“, pa su novinari upitali Plenkovića je li primijetio neki posebni politički odnos između predsjednice i zamjenika predsjednika HDZ-a:

- Predsjednica trenutačno nije članica HDZ-a i po Ustavu to ne može niti biti, ali smo iz iste političke obitelji. G. Brkić je bio vrlo angažiran tijekom izborne kampanje u kojoj je pobijedila i mislim da imaju korektne odnose, ali nisam tu vidio ništa posebno - ni išta neobično.