(VIDEO) Ministar rada i mirovinskog sustava (i član Središnjeg odbora HDZ-a) Marko Pavić predstavio je danas, nakon sjednice Vlade, Smjernice za razvoj i provedbu aktivne politike zapošljavanja u RH u razdoblju od 2018. do 2020. - tj. paket mjera aktivne politike zapošljavanja, kojima je cilj daljnje povećanje stope zaposlenosti, zadržavanje mladih u Hrvatskoj i aktivacija oko 187.000 nezaposlenih kako bi se radna mjesta u što većoj mjeri popunjavala domaćom radnom snagom. Smjernice se prvi put donose u prosincu kako bi se mjere mogle koristiti već s 1. siječnja 2018. godine.

Uključivanje novih 50.000 osoba u rad

Paket se sastoji od konkretnih mjera zapošljavanja, posebnih programa i aktivacije domaće radne snage u sektorima turizma i građevine, za što će se iduće godine sveukupno izdvojiti 2,5 milijardi kuna.

- Želja nam je da iduće godine zaposlimo oko 30.000 pripravnika te da kroz sve mjere uključimo otprilike novih 50.000 osoba u rad.

Specijalizirani programi

Samo za mjere aktivne politike zapošljavanja, kako je najavio predsjednik Plenković, za iduću godinu osigurano je 1,6 milijardi kuna (od čega je 900 milijuna iz Europskog socijalnog fonda), a uz njih je predviđen niz specijaliziranih programa, ne samo za zapošljavanje mladih.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/u-2017-izdvojili-smo-13-mlrd-kuna-za-dugove-u-zdravstvu-u-2018-vec-osigurali-16

Više od 400 milijuna kuna bit će tako osigurano za nove ugovore iz specijaliziranog programa „Zaželi“, kojim se namjerava zaposliti dodatnih 3.000 žena za skrb o 12.000 starih kućanstava.

https://vlada.gov.hr/vijesti/predsjednik-vlade-program-zazeli-omogucit-ce-smanjenje-broja-nezaposlenosti-zena-i-osigurati-skrb-starijim-sugradjanima/21992

A zajedno s ministarstvima demografije i obrazovanja planira se i paket, vrijedan 300 milijuna kuna, za dodatno zapošljavanje osoblja u dječjim vrtićima kako bi se uveo dvosmjenski rad.

Zapošljavanje u turističkoj sezoni

Pavić je istaknuo da je cilj aktivirati hrvatske građane, posebno za rad u turističkoj sezoni, pa je za kraj siječnja najavio Dane posla u turizmu, koji će se održati u Osijeku, Zagrebu i Splitu.

Hrvatski zavod za zapošljavanje krenuo je s anketiranjem nezaposlenih o interesu za zapošljavanje u sezoni, a Pavić najavljuje da će svih 187.000 nezaposlenih fizički biti pozvano u Zavod za zapošljavanje kako bi ispunili anketu.

- Do sada se uspjelo anketirati 71.833 nezaposlenih, od kojih je njih 11.631 potpisalo da žele raditi u sezoni. Slične aktivnosti imat ćemo i za ostale sektore.

Pomoć Europskog socijalnog fonda

Ministar Pavić posebno je istaknuo da mjere za zapošljavanje mladih idu na povećanje cijene njihovog rada uz korištenje sredstava Europskoga socijalnog fonda.

Na taj način, kaže, prestaje se s praksom prisile mladih da rade za minimalnu plaću - oni postaju pripravnici koji će se stvarno zaposliti i biti adekvatno plaćeni. Radi se o konkretnoj demografskoj mjeri sa ciljem zadržavanja mladih u Hrvatskoj.

54.000 VIŠE ZAPOSLENIH NEGO PROŠLE GODINE

Prema Anketi o radnoj snazi Državnog zavoda za statistiku, u trećem tromjesečju 2017. broj zaposlenih (gotovo 1,7 milijuna) bio je 3,3% (za 54 tisuće!) veći nego u istom razdoblju prošle godine. Stopa zaposlenosti radno sposobnog stanovništva povećala se, dakle, u godini dana s 57,7 na 61%!

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-predstavljene-nove-mjere-aktivne-politike-zaposljavanja-osigurano-15

- Naš ovogodišnji milijardu i pol kuna vrijedan paket mjera zapošljavanja „Od mjere do karijere“ nedvojbeno je polučio uspjeh. Sukladno agendi „Europe 2020.“, želimo da do 2020. bude zaposleno najmanje 65,2 posto hrvatskih ljudi, ali naša Vlada ima i veće ambicije - da do kraja mandata zaposlenost naraste na 68 posto! - naglasio je naš Marko Pavić.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/cilj-nam-je-do-kraja-mandata-povecati-stopu-zaposlenosti-na-68-posto

 Više o temi na sljedećem linku:

https://vlada.gov.hr/vijesti/ministar-pavic-cjeloviti-paket-mjera-za-zaposljavanje-za-sljedecu-godinu-vrijedan-je-gotovo-2-5-milijarde-kuna/23124