Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković posjetio je danas Centar za koordinaciju, vođenje i gašenje požara na priobalju u Divuljama.

Nakon obilaska mješovitog postroja vatrogasaca i pripadnika Oružanih snaga RH koji su sudjelovali u gašenju požara, sudjelovao je plenarnoj sjednici „Požarna sezona 2017.“, na kojoj su predstavljene aktivnosti Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova te vatrogasnih zajednica Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske i Zadarske županije. „Ovo je prvi put uopće da se radi analiza požarne sezone s tolikim brojem aktera“ - naglasio je Plenković.

Uz predsjednika Plenkovića, na sjednici su bili i potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević te ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović.

2017. -  jedna od najgorih sezona

Nakon sjednice, predsjednik Plenković dao je izjavu za brojne okupljene novinare. Istaknuo je da je iz predstavljenih podataka nedvojbeno da je 2017. bila jedna od najgorih požarnih sezona u Hrvatskoj. Dodao je da zbog klimatskih promjena trendovi vremenskih prilika izazivaju dugotrajne suše, koje su bile preduvjet za veliki broj požara, ali i upozorio da je dio požara podmetnut, pri čemu je naglasio da je zadaća policije otkriti počinitelje tih djela.

- Cilj ove analize jest utvrditi što možemo popraviti u zakonskom okviru te što možemo napraviti u financijskom pogledu te u kvalitetnijoj koordinaciji različitih institucija i tijela.

Još jednom je zahvalio svima koji su ove godine dali doprinos u gašenju požara.

Cjelovita izvješća o štetama

U vezi šteta nastalih u požarima, kazao je da će županije dostaviti Vladi cjelovita izvješća o štetama. Najavio je da će se u kasnije faze raščlambe požarne sezone uključiti i Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU, kao i javna poduzeća - poput Hrvatskih šuma, HEP-a, HAC-a i HC-a, koji imaju važnu ulogu i u prevenciji i u rješavanju problema.

Planovi za 2018.

Naglasio je da je sada, nakon što su ljetni mjeseci završili, vrijeme da se iskoriste sljedeći mjeseci i da se, na temelju iskustava u gašenju požara, naprave odgovarajući planovi za sezonu 2018.

- Izrazito sam zadovoljan današnjom raspravom i očekujem od svih nadležnih institucija i svih razina vlasti maksimalnu angažiranost u procesu donošenja kvalitetnih rješenja za iduću godinu.

Kvalitetnije organizacija

Istaknuo je da je ovo prvi put uopće da se radi ovakva analiza požarne sezone - s tolikim brojem aktera. Kao ilustraciju jedne od najvećih požarnih sezona, naveo je da je samo u ljetnim mjesecima ukupno izgorjela površina otoka Hvara i Paga zajedno.

- Pritom, vrijedi spomenuti, nije izgorio nijedan ključni infrastrukturni objekt - dodao je.

Ključnim u pripremi za iduću sezonu Plenković je izdvojio kvalitetniju organizaciju, bolju opremljenost, kraći, brži, precizniji i odgovorniji lanac zapovijedanja te ujednačeno javno komuniciranje u kriznim situacijama.

Potrebna javna rasprava

Novinare su zanimale i trenutne aktivnosti oko Zakona o lokalnoj samoupravi, odnosno hoće li se inzistirati da župani, gradonačelnici i načelnici ostanu na dužnosti i ako padne proračun u njihovim lokalnim jedinicama.

Predsjednik Plenković kazao je da je potrebna javna rasprava o tom zakonu, naglasivši da je na razini Vlade provedena detaljna rasprava o nužnosti određenih izmjena. Dodao je da treba prepoznati kada se zlorabe pojedini zakonski instituti, kao što se namjerno izazivaju prijevremeni izbori u nekim jedinicama lokalne i područne samouprave dok su krajnji efekti za tu lokalnu zajednicu, u smislu promjena, minimalni.

Mirovine rasle najviše od 2018.

Osvrnuvši se na sutrašnji najavljeni prosvjed umirovljenika, predsjednik Plenković kazao je da su mirovine i ove godine u procesu usklađivanja rasle najviše od 2008. godine.

- Radimo sve što je realno i moguće u proračunskim okvirima. Spomenuti zahtjevi nisu utemeljeni na realnim očekivanjima.

Izrada državnog proračuna

Što se tiče izrade proračuna za iduću godinu, Plenković je podsjetio da je Vlada u srpnju raspravljala o fiskalnim smjernicama za 2018. - 2020. i postavila jasan okvir. Naglasio je da je trenutno u tijeku koordinacija između Ministarstva financija i ostalih proračunskih korisnika.

- Vlada će sve zakonske prijedloge koji se odnose na državni proračun za 2018. u roku podnijeti Hrvatskom saboru.