Novog člana Vlade i ministra gospodarstva predložit ću idućeg tjedna te će se o njemu glasovati do kraja tog tjedna. Bit će sve ok, parlamentarna većina je stabilna - najavio je predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković nakon sastanka našega zastupničkog kluba u Hrvatskom saboru.

- Vlada nastavlja raditi svoj posao. Što se tiče Agrokora, glavni je cilj postizanje nagodbe do zakonskog roka 10. srpnja. Vjerujem da ćemo uspjeti. A rasvijetlit će se sve ovo drugo što se treba rasvjetljavati u procesu. Nama je u interesu da nema nikakvih sjena na tom inače izrazito pozitivnom, odvažnom i kvalitetnom pothvatu kojim smo spriječili stečajeve te gospodarsku i financijsku krizu, a očuvali radna mjesta - istaknuo je Plenković.

Kohezija & jedinstvo

Na novinarski upit o svojoj poziciji unutar HDZ-a, odgovorio je da je dosta dobra, da u stranci vladaju kohezija i jedinstvo:

- HDZ je najsnažniji onda kada to treba biti. Pritom je jasno da će u ovoj političko-interesnoj utakmici slijediti dodatni udari i na mene kako bi se spriječila nagodba. To je cilj jedne skupine zainteresiranih, a drugi je cilj politički - destabiliziranje Vlade.

Posve normalna procedura

Na pitanje o tome osjeća li se odgovornim u tzv. aferi Hotmail, Plenković je odgovorio negativno, ističući da nijedan e-mail nije bio poslan njemu:

- Posve je normalno da moja savjetnica za pravna pitanja u tjednu kada se donosi Zakon o izvanrednoj upravi ima na svojem e-mailu zakonski nacrt kako bi o njemu dala mišljenje mjerodavna ministarstva.

„Lex Agrokor“ - dio europske pravne stečevine

Pritom je naglasio da je Ustavni sud odbacio sve inicijative za ocjenu ustavnosti Zakona o izvanrednoj upravi te da je u Bruxellesu odlučeno da taj zakon bude dio uredbe koja se odnosi na insolvencijske ili (pred)stečajne zakone u državama članicama EU-a i da time on postaje dio europske pravne stečevine:

- Na tim činjenicama treba graditi pozitivnu priču o Agrokoru, koja je, ponavljam, jedno od najvećih restrukturiranja u Europi, za što je potrebno imati određena znanja i ekspertizu, a takva vrsta znanja nije baš „na klik“ u državnoj upravi.