(VIDEO) Predsjednik HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko danas je - ispred Banskih dvora - odgovarao na pitanja brojnih okupljenih novinara. Komentirao je, između ostalog, najnovije (podignute) procjene EK rasta hrvatskog gospodarstva za ovu godinu s 1,4 na 2,1 posto, stručnost i kompetentnost ove vlade, antitotalitarizam kao civilizacijski doseg suvremene Europe…

Izjavu možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O PROGNOZAMA EK RASTA BDP-a

Predviđen je veći rast BDP-a nego što je bio prije - dobra vijest. To je impuls koji je nastupio nakon formiranja ove vlade - koja počinje ulijevati povjerenje spremnošću na sve reforme, spremnošću da otvori prostor novim investicijama. Te svemu onome što je trebalo mnogo ranije učiniti. Sama pojava nekih ljudi, nastupi i govori - u konačnici, međunarodna snaga i težina premijera - otvaraju perspektive. Prošla je vlast planirala rast od 1 posto BDP-a u 2015., a 2016. 1,4 ili 1,5 posto, međutim događa se ubrzanje. Sve one mjere koje smo, dakle, planirali i počinjemo provoditi, ulijevaju povjerenje našim partnerima da će to tako i biti. Naravno da će nas se promatrati šest mjeseci i usporavanje javnog duga je, također, dobra naznaka.

O STRUČNOJ VLADI

U ovih deset dana pokazali smo da želimo nešto mijenjati, da imamo stručnu vladu - kompetentnu u svim segmentima. Pokazali smo da je Vlada stručna, a nije stranački koncipirana na način podobnosti, nije koncipirana na način da vrh neke stranke mora biti u Vladi. Imamo ljude koji su dokazani u svom poslu - to je percepcija koju u EU imaju o nama. To je bitna predispozicija za uspjeh naših planova.

O ANTITOTALITARIZMU

Potpisi za smjenu ministra Hasanbegovića su apsurdni. Ne znam zašto to rade - nisu uvjerljivi! Svi ti pokušaji s namjerom smjenjivanja ministra Hasanbegovića su, ponovit ću, neuvjerljivi. Možda se pak radi o nekim financijskim interesima, ukidanju nekih stečenih prava. U onome što je izrekao ministar ne vidim što je sporno, a ne vidi to ni većina građana. Osim jedne skupine ljudi. Povijesna istraživanja pustimo povjesničarima. Ono na što se referiram - kada je u pitanju izjava ministra Hasanbegovića - jest da je Domovinski rat i period nakon njega prava sloboda hrvatskog naroda. Mi smo i antifašisti i antikomunisti. Dakle, antitotalitaristi. Civilizirana se Europa distancirala od nacizma i fašizma, ali i komunizma.

O SMANJENJU DUŽNOSNIČKIH PLAĆA

Jasno da idemo s tim. Na užem kabinetu Vlade jučer sam predložio smanjivanje dužnosničkih plaća. To se sad, dakle, razmatra.