Gost HTV-ove emisije „Nedjeljom u dva“ bio je ministar unutarnjih poslova i savjetnik predsjednika HDZ-a dr. sc. Davor Božinović. Govorio je o mogućem novom izbjegličkom valu, policijskoj intervenciji kod Donjeg Srba, Konvenciji Vijeća Europe, odnosu između HDZ-a i predsjednice Republike...

Jurio ravno na policijsku službenicu

Komentirajući policijsku intervenciju kod Donjeg Srba, istaknuo je da je to bio prvi put da se netko drznuo dvaput se ne zaustaviti i probiti policijsku blokadu:

- Policija je izvukla pouke, dosad nismo imali sigurnosne rizike za policijske službenike koji su sprečavali ilegalni ulazak u Hrvatsku. Moramo računati da se to i u budućnosti može događati. Žao mi je ranjene djece, ali je vozač kombija sišao s ceste i jurio ravno na našu službenicu, doveo je u opasnost njezin život. A kad je ugrožen nečiji život, tu nema pardona. Policija nije mogla znati tko se ili što nalazi u prtljažniku. Mogao je biti eksploziv, zamislite što bi se dogodilo u Zagrebu ili nekome drugom gradu da je to bio slučaj!

U stanju smo kontrolirati svoje granice

Na pitanje očekuje li se eskalacija s migrantima, Božinović je odgovorio da je migrantski val, koji se valjao od rujna 2015. do ožujka 2016. godine, zaustavljen dogovorom EU-a i Turske:

- Ako dogovor vrijedi i ako Turska ne odluči puštati migrante, onda ne očekujem eskalaciju. Ali, zasad je ne mogu isključiti. Hrvatska ima uvježbane službenike, dostatna tehnička sredstva i infrastrukturu, i moći će kontrolirati granicu s BiH, kao što je kontrolirala i granicu sa Srbijom. Hrvatska je dobar primjer: u Europi se percipira kao država koja je u stanju kontrolirati vlastite granice. Prije svega, naša je zadaća zaštita hrvatskih granica - i od toga nećemo odstupiti!

Humani smo, ali imamo odgovornost

Nakon priloga koji je emitiran o smrti male Madine, tragičnom događaju koji se zbio na teritoriju Srbije, Božinović je napomenuo da je srbijanska policija provela očevid, nakon čega je državno odvjetništvo odbacilo kaznenu prijavu:

- Obitelj je u Tranzitnom centru u Tovarniku, koji se koristi za slučajeve migranata kojima se ne može utvrditi identitet. Oni će zacijelo iz humanitarnih razloga biti pušteni, vjerojatno u Kutinu, ali treba navesti da je toj obitelji u više zemalja odbijan azil jer su se prijavljivali pod različitim identitetima. Ulazak, kretanje, boravak u Hrvatskoj mimo zakonskih propisa ne smijemo dopustiti. Humani smo, ali imamo odgovornost prije svega za građane Republike Hrvatske.

HDZ je kandidirao predsjednicu

Osvrnuo se i na odnos premijera Andreja Plenkovića i predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Naglasio je da je siguran da je premijer posljednja osoba koja bi se svađala, pogotovo javno:

- Predsjednik Plenković vodi odgovornu politiku. Ne vidim razloga zašto je predsjednica zaoštrila odnos prema Vladi. Svi u političkom životu, doduše, traže nekakav svoj prostor, možda je procijenila da je trenutak da se treba odmaći od Vlade. Ali ovo je Vlada HDZ-a, a HDZ je kandidirao predsjednicu. I mi smo, bez obzira na sve napade s kojima se suočavamo, najjača stranka u Hrvatskoj. Vjerujem da će, kada prvi put sjednu zajedno, porazgovarati o svemu.

Izborni program HDZ-a

Govoreći o Istanbulskoj konvenciji, podsjetio je da je HDZ izašao s Izbornim programom u kojem je stajalo da će završiti proces vezan za tu konvenciju. „I iza toga su tada stajali svi!“.

Emisiju možete u cijelosti pogledati na:

http://vijesti.hrt.hr/446485/bozinovic-u-nu2-hrvatska-moze-kontrolirati-granice