Dan 8. listopada 1991. zauvijek će ostati upamćen u hrvatskoj povijesti jer smo izabrali suverenu, samostalnu i demokratsku Republiku Hrvatsku - istaknuo je predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković čestitajući svim hrvatskim državljankama i državljanima Dan neovisnosti.

Čestitku donosimo u cijelosti:

Odluka o raskidu svih državnopravnih veza

Hrvatska ove godine ponosno slavi 26. obljetnicu Dana neovisnosti. Hrvatski sabor je 8. listopada 1991. donio hrabru odluku o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s bivšom državom. Taj dan će zauvijek ostati upamćen u hrvatskoj povijesti jer smo izabrali suverenu, samostalnu i demokratsku Republiku Hrvatsku.

Neizmjerna zahvalnost hrvatskim braniteljima

U pravednom i nametnutom Domovinskom ratu Hrvatska je obranila i učvrstila svoju samostalnost i neovisnost. Stoga neizmjernu zahvalnost i duboko poštovanje dugujemo svim hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji, osobito onima koji su svoje živote položili za slobodu Domovine.

RH kao pouzdan i vrijedan partner

U proteklih dvadeset i šest godina Hrvatska je prošla zahtjevan put. Ulaskom u Europsku uniju i NATO ispunili smo naša dva najvažnija strateška cilja. Pokazali smo se kao pouzdan i vrijedan partner te član brojnih uglednih međunarodnih organizacija, a naši vojnici diljem svijeta sudjeluju u najzahtjevnijim vojnim misijama.

Posvećeni gospodarskom razvoju zemlje

Hrvatska Vlada čini sve kako bi našim građanima omogućila kvalitetniji i bolji život. Posvećeni smo jačanju političke stabilnosti i gospodarskom razvoju zemlje. Nastavit ćemo i dalje ustrajno graditi moderno društvo koje počiva na univerzalnim i europskim vrednotama demokracije, solidarnosti, vladavine prava i društvene odgovornosti.

U ime Vlade Republike Hrvatske i osobno, čestitam vam Dan neovisnosti!