(VIDEO) Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta (i potpredsjednik HDZ-a) Darko Horvat gostovao je sinoć u HRT-ovoj emisiji „Otvoreno“ (urednik i voditelj: Mislav Togonal). Tema emisije - situacija u brodogradilištu „Uljanik“.

Donosimo ključne poruke ministra Horvata:

O situaciji u Uljaniku

Situacija u Uljaniku nije ni vesela, ni sretna, ni spretna. Ali, mislim da postoji rješenje! Unutar dokumenta na kojem se intenzivno radilo u zadnja dva mjeseca date su konture nečega s čime bismo mogli započeti - već unutar mjesec dana - uz sudjelovanje samog Uljanika i strateškog partnera te jamstvenim portfeljom na koji je država spremna. Uz budan nadzor i kontrolu svega onoga što će se raditi u Uljaniku.

O planu restrukturiranja

Ponovit ću - kada je kredit od 96 milijuna eura dat Uljaniku, imao je jedan uvjet, koji je postavila Europska komisija. Taj je uvjet bio da se u roku od šest mjeseci izradi i EK preda program restrukturiranja. Usuđujem se reći da smo s partnerima doveli do kraja, odnosno priredili jedan dokument, koji smo u petak poslali u Bruxelles. Dobili smo verifikaciju da je taj dokument, u jednoj neformalnoj komunikaciji, zaprimljen u Bruxellesu. Pretpostavljan da će može trebati neko vrijeme da administracija iznese svoje mišljenje. Mi ćemo u nekoliko sastanaka taj dokument dorađivati. U onom trenutku kada dobijemo potvrdu da je dokument zreo za provedbu, i službeno ćemo putem Ministarstva financija taj dokument poslati u Bruxelles. Pred nama je ozbiljan problem, u ukupnim gabaritima možda i veći od Agrokora.

O državnim jamstvima

Plan restrukturiranja predviđa doprinos države u samom segmentu restrukturiranja oko 60 posto ukupnog iznosa, a samog Uljanika, s odabranim strateškim partnerom, oko 40 posto. Nešto više od 500 milijuna eura trebat će da bi se privela kraju postojeća knjiga narudžbi. I, nadam se, „Uljanik“ osposobio za jednu tržišnu utakmicu te poslovanje ipak malo drugačije nego što je danas. Na prihodovnoj strani, siguran sam, daleko fleksibilnije, bolje i profitabilnije. Država je spremna u ovom trenutku svojim jamstvima pratiti kreditni portfelj na koji će se Uljanik morati odlučiti u trenutku kada se počne stvarati investicijski potencijal za nabavu materijala „brod po brod“. Siguran sam da su ugovori u prihodovnoj razni „iznad razine vode“, a analitika pokazuje da će te narudžbe u terminskom planu biti profitabilne. To je cilj i želja - ne kasniti i dobivati „penale“. Brodogradnja veže za sobom veliki broj dobavljača, tehnološki osposobljenih, da grade i rade sofisticirane proizvode. Brodogradnja u Hrvatskoj je strateška gospodarska grana. Prihvatili smo se plana restrukturiranja u godini u kojoj neće biti izbora.

Emisiju „Otvoreno“ možete u cijelosti pogledati na poveznici:

http://www.hrt.hr/enz/otvoreno/453093/