(VIDEO) Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković predstavio je u Banskim dvorima javne natječaje za programe za dodjelu bespovratnih sredstava „Konkurentnost turističkog gospodarstva“ i „Poboljšanje pristupa ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva“. Uz predsjednika Vlade bio je ministar turizma (i član Središnjeg odbora HDZ-a) Gari Cappelli.

Europski socijalni fond & Ministarstvo turizma

Riječ je o programima koji će se realizirati iz proračuna Ministarstva turizma te iz sredstava Europskog socijalnog fonda. Ukupna dostupna sredstva iznose 53,4 milijuna kuna. Sredstva su usmjerena prema trgovačkim društvima izvan javnog sektora, obrtima i zadrugama, OPG-ovima i privatnim iznajmljivačima. Namijenjena su snaženju turističke ponude te zapošljavanju i stvaranju novih i kvalitetnih radnih mjesta u turizmu.

Predstavljanje možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke premijera Plenkovića i ministra Cappellija:

Plenković: Otvaranje ili obnova 40-tak hotela!

Današnja je tema turizam - koji je u programu Vlade RH definiran kao jedna od najvažnijih grana hrvatskog gospodarstva. Turizam ima veliki potencijal daljnjeg razvoja i Vlada mu pridaje zasluženu pozornost. Svi smo upoznati s podacima da smo u 2016. imali 91 milijun noćenja te oko 16 milijuna turista. Udjel turizma u BDP-u iznosi oko 18 posto, što dovoljno svjedoči koliko je turizam važan ne samo za naše gospodarstvo, nego i za promociju naše zemlje.

I nacionalna i europska sredstva

Danas predstavljamo jedan dobar miks - jedan program je naš nacionalni, a drugi je financiran iz Europskog socijalnog fonda. Koristimo, dakle, i nacionalna i europska sredstva. Sve zajedno u iznosu od 53,4 milijuna kuna - kako bismo povećali konkurentnost hrvatskog turizma, omogućili nova ulaganja u hotele i ostale objekte te osigurali što veću uključenost ranjivih skupina u turističkom sektoru. Mislimo pritom na nezaposlene koji su ili mlađi od 24 godine ili stariji od 54 godine te na osobe s invaliditetom.

21 posto više novca nego u 2016.

Ove godine u turizam planiramo uložiti više od 800 milijuna eura. To je povećanje od više od 21 posto u odnosu na prošlu godinu. Odličan je to signal - planira se otvoriti 40-ak posve novih ili novoobnovljenih hotela. Tako se proširuje ponuda i podiže kvaliteta turizma.

Želimo ulagati i u obrazovni sustav - kako bi oni koji u uslužnoj djelatnosti prvi dolaze u kontakt s turistima bili na što većoj razini kvalifikacija i usluga. Očekujem da oba programa podignu kvalitetu i ono najvažnije - produže sezonu. Turizam na ovaj način činimo još korisnijim i boljim - povećavamo njegov doprinos hrvatskom gospodarstvu.

Cappelli: I u prva dva mjeseca - rast broja turista!

Dokaz da idemo u dobrom smjeru su i prva dva mjeseca 2017. u kojima je povećan broj turista u Hrvatskoj za više od 20 posto. Za najvažnija tržišta kao što su njemačko, austrijsko, slovensko i britansko bilježimo i porast rezervacija za više od 30 posto.

Idemo, dakle, prema cjelogodišnjem turizmu, odnosno produljenju turističke sezone. Da bismo to postigli, realizirat ćemo i određene mjere koje uključuju povećanje kvalitete i dodatne ponude ugostiteljskih objekata, razvoj posebnih oblika turizma, prepoznatljivost te dostupnost i sigurnost.