Izjave mostovaca u vezi najava Vladinih izmjena Zakona o privatizaciji Ine samo su još jedna potvrda da si ta populistička stranka neće uspjeti udahnuti novi život ovakvom amaterskom neupućenošću i, blago rečeno, nepoznavanjem tematike. Naša je Vlada s Europskom komisijom usuglasila mehanizme koji ostavljaju na snazi ograničena raspolaganja dionica koja su sukladna pravnoj stečevini - sažetak je to odgovora ministra zaštite okoliša i energetike te člana Središnjeg odbora HDZ-a dr. sc. Tomislava Ćorića na zlonamjerna, čangrizava i gubitnička podmetanja predsjednika Mosta Bože Petrova o tome da nacrt izmjena navedenog zakona, koji je Vlada uputila u javnu raspravu, „otvara put potpunome MOL-ovu preuzimanju najveće hrvatske kompanije“.

Jedini cilj - dezinformiranje javnosti

- Današnja izjava čelnika Mosta upućuje na nepotpuno poznavanje tematike i pojmova s ciljem dezinformiranja javnosti i medijskog populizma. U cilju osiguravanja zaštite hrvatskih nacionalnih interesa u području energetske sigurnosti i stabilnosti, u javnu raspravu je početkom kolovoza 2018. pušten Obrazac prethodne procjene za nacrt prijedloga izmjene i dopune Zakona o privatizaciji Ine, što je zakonska obveza nositelja tog propisa, Ministarstva zaštite okoliša i energetike - istaknuo je Ćorić.

Izbjeći podnošenje tužbe

To je, dodaje, u skladu i s onime što je Vlada RH najavila krajem srpnja kada je Europska komisija potvrdila odgodu tužbe protiv RH zbog neusklađenosti Zakona o privatizaciji Ine s europskom pravnom stečevinom:

- Tom je prilikom Vlada potvrdila da je još od najave tužbe u srpnju 2017. bila u stalnom kontaktu sa službama Europske komisije u vezi s neusklađenosti Zakona o privatizaciji Ine s pravnom stečevinom u dijelu koji se odnosi na slobodno kretanje kapitala i slobodi poslovnog nastana. Cilj konzultacija s Komisijom o ovom pitanju bio je pronalaženje rješenja koje će biti u skladu sa zahtjevima pravne stečevine, bez potrebe podnošenja tužbe.

Sigurna i redovita opskrba energijom

Važno je napomenuti - nastavio je dr. sc. Ćorić - da je još tijekom pregovora o članstvu u EU-u utvrđeno da su Zakonom o privatizaciji Ine propisana ograničenja za stjecanje dionica koja su suprotna pravnoj stečevini:

- S Europskom komisijom, međutim, usuglašeni su mehanizmi koji ostavljaju na snazi ograničenja raspolaganja dionicama koja su sukladna pravnoj stečevini, s ciljem osiguravanja sigurne, pouzdane i redovite opskrbe energijom na hrvatskom tržištu te zaštite infrastrukture za opskrbu energijom. Upravo će ti mehanizmi biti ugrađeni u predmetni Zakon o privatizaciji Ine koji će time postati precizniji, jasniji i detaljniji u odnosu na svoj postojeći izričaj.

Tko gubi - taj se ljuti i laže!

Čorić je zaključio da je iz svega razvidno da Božo Petrov bezuspješno pokušava udahnuti život političkoj stranci čije se djelovanje temelji isključivo na populizmu.