I prema posljednjem ovogodišnjem Crobarometru, mjesečnom istraživanju agencije Ipsos & Nove TV, HDZ je suvereno najjača stranka - s potporom 28.9 posto građana.

Pernar & Bunjac VS. Maras & Bernardić

Iza nas dugo nema nikog, a negdje oko polovice našeg rejtinga za drugo se mjesto nadmeću dvije populističke stranke - SDP i Živi zid. U prosincu su potonji, s 14.9 posto, čak i pretekli Bernardićevu & Marasovu družinu (14.8).

Premda je razlika unutar statističke pogreške - a i teško je razlučiti oponaša li to Bernardić Pernara ili Bunjac Marasa - vrijedi zabilježiti da je SDP zadnji put bio pao na 3. mjesto u studenom 2014. godine.

Stranke oko izbornog praga

Most završava godinu kao 4. opcija s potporom od 6.3 posto, s trajnom tendencijom stagnacije i pripadnosti strankama koje se u pojedinim izbornim jedinicama bore za prelazak izbornog praga.

HSU je 5. stranka s 3.8 posto, što im je najbolji rezultat već dugo, dugo godina. Slijede HSS s 3.6, Bandić Milan s 3.0 i Pametno s 2.5 posto.

Glasni bez glasova

Ispod dva posto su HNS (1.8), IDS (1.6), Promijenimo Hrvatsku (1.3), Glas (1.1) i Neovisni za Hrvatsku (1.0).

Ostale stranke imaju manje od 1 posto, pa tako i Zekanovićev Hrast. Neodlučnih je birača 8.6 posto.

Stabilnost vladajuće većine

Rad Vlade ne podupire 66 posto građana, a podupire njih 26 (ne zna 8). Smjerom kojim ide zemlja zadovoljno je 19 posto građana, a njih 73 nije (neodlučnih je 8 posto).

Ali, zato je vladajuća koalicija stabilna. Da će premijer Plenković to i ostati sve do kraja mandata uvjereno je 76 posto ispitanika, a da neće - njih 17. Ne zna 7 posto