Slučaj Todorić nesumnjivo je obilježio mjesec listopad. Unatoč blogovima najpoznatijega hrvatskog bjegunca i usklađenim, frenetičnim napadima politikantske oporbe, odnos snaga na našoj političkoj pozornici ostao je otprilike - isti.

HDZ i dalje premoćno vodi u odnosu na SDP, a da populistički Most i ne spominjemo. Štoviše, HDZ-u je rejting i narastao s rujanskih 31.7 na listopadskih 32.5%, no sva odstupanja kad je riječ o popularnosti stranaka možemo promatrati unutar statističke pogreške.

Snaga stabilnosti

- HDZ je očito stabilan s potporom između 32 do 34 posto, ovisno od mjeseca do mjeseca, što potvrđuje da smo uvjerljivo najjača politička stranka te da i dalje građani u najvećoj mjeri podupiru i predsjednika Vlade i HDZ u cjelini - komentirao je najnoviji Crobarometar za Dnevnik Nove TV glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković.

https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/gordan-jandrokovic-sto-posto-siguran-nisam-zabrinut-saborska-vecina-sigurno-nece-pasti---494084.html

HDZ za 25.6 postotnih poena jači od Mosta

Daleko, daleko iza HDZ-a po popularnosti slijede SDP s 23.4 posto (razlika u odnosu na HDZ: 9.1%), Živi zid s 10.5 posto (razlika: 22%) i MOST sa samo 6.9 posto potpore (razlika: 25.6%). Na vagi popularnosti među populističkim strankama, dakle, u listopadu je profitirao Živi zid (u rujnu 8.8%) u odnosu na Most (u rujnu 7.3%).  

Milan Bandić 365 trenutačno uživa potporu 4.2 posto ispitanika, a IDS 2.3 posto. Slijede HSU (2%), HSS (1.9), Reformisti Radimira Čačića (1.5), HDSSB Branimira Glavaša (1.1) i HNS (1).

Glasne, a bez odjeka

Sve ostale stranke, iako vrlo glasne i nerijetko medijski favorizirane, ispod su 1 posto potpore: HSLS (0.7), Promijenimo Hrvatsku (0.8), Neovisni za Hrvatsku (0.5), GLAS (0.4)... Neodlučnih je 7.3 posto birača.

HDZ-u je potpora narasla, ali u i inače metodološki vrlo dvojbenoj kategoriji društvenog optimizma (pesimizma) 70 posto birača misli da zemlja ide u lošem smjeru, a 22 posto misli suprotno. Ne zna njih 8 posto. 63 posto ispitanika ne odobrava poteze Vladinih politika, a odobrava njih 28 posto. Njih 9 posto ne zna.

Vlada odrađuje mandat do kraja

Da će Vladina koalicija odraditi mandat do kraja, uvjereno je 63 posto ispitanika. Da ga neće odraditi, misli pak 27 posto ispitanika, a ne zna njih 10 posto.

Istraživanje je za Dnevnik Nove TV provela agencija IPSOS između 1. i 20. u mjesecu na uzorku od 975 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%