(PHOTO) Knjiga Vladimira Šeksa "Državni udar - kako su Manolić i Mesić rušili Tuđmana i hrvatska politika prema BiH (2. dio)", u izdanju Večernjeg lista, predstavljena je sinoć u Zagrebu.

Tuđmanovi transkripti

O knjizi koja na temelju i dosad neobjavljenih transkripata prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana opisuje događaje iz prve polovice 1994. - kad se u političkom životu zemlje odvija vrhunac drame koju su  izazvali Josip Manolić i Stjepan Mesić u pokušaju da raskole HDZ - govorili su recenzenti izv. prof. dr. sc. Ivan Miškulin i dr. sc. Dinko Čutura, urednik knjige Žarko Ivković te sami autor Vladimir Šeks, predsjednik Savjetodavnog vijeća HDZ-a.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/nova-knjiga-vladimira-seksa-drzavni-udar-kako-su-manolic-i-mesic-rusili-tudmana-i

Interesne skupine izvan zemlje i u njoj

Knjiga s iznimno obimnom dokumentarnom podlogom donosi i dijelove znanstvenih radova i ekspertiza eminentnih hrvatskih povjesničara i ustavnopravnih stručnjaka kojima se dodatno potvrđuje da nije bilo nikakvog dogovora o podjeli BiH između Franje Tuđmana i Slobodana Miloševića - lažne teze čije je održavanje bio politički interes brojnih skupina i pojedinaca izvan zemlje i u njoj.

Obrana predsjednika Tuđmana

Ističući da njegova knjiga izlazi uoči objavljivanja presude Žalbenog vijeća Haškog suda u predmetu "Prlić i ostali" (šestorici Hrvata iz BiH), Šeks je upozorio kako bi, ako se nedajbože potvrdi prvostupanjska presuda, bilo osuđeno ne samo političko i vojno vodstvo Herceg-Bosne - koja je s HVO-om bila jedini zaštitnik i štit hrvatskog naroda u BiH - nego i predsjednik Tuđman, ministar obrane Gojko Šušak, načelnik Glavnog stožera OS RH Janko Bobetko te sama država Hrvatska:

- Stoga je moja knjiga i obrana hrvatske državne politike, obrana predsjednika Tuđmana, kojem se temelju iskonstruiranog mita podmeće da je s Miloševićem u Karađorđevu „postigao dogovor o razbijanju BiH“. Dokumenti zorno svjedoče da RH nije bila agresor u BiH i na BiH, a da su stvaranje Hrvatske republike Herceg-Bosne i HVO-a bili legitimni i sa stajališta međunarodnog prava!