Treba izbjeći politizaciju i manipuliranje s inicijativom vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave.  Nekim akterima je pitanje progona ratnih zločinaca tek izlika da pokušaju destabilizirati HDZ-ovu Vladu! - poručio je predsjednik naše stranke i Vlade RH Andrej Plenković nakon sjednice Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru.

Nedvojbene činjenice o zaštiti digniteta Domovinskog rata

- Nema tog obećanja o zaštiti digniteta Domovinskog rata, o domovinskoj sigurnosti, HV-u, policiji i hrvatskim braniteljima koje u dvije godine mandata nismo ispunili! Tako da svi oni koji bi htjeli na tome profitirati - ako pogledaju nedvojbene činjenice - nemaju što zamjeriti ni ovoj Vladi ni njenim ministrima. Na rubu je apsurda zamjerati nešto takvog ovoj Vladi u kojoj su ministri dvojica ratnih zapovjednika gardijskih brigada.

Politikantski profiter Zlatko Hasanbegović

Kao aktere koji politikantski pokušavaju profitirati na žrtvi Vukovara izdvojio je udruge civilnog društva koje su se „transformirale u 'wannabe' stranke“. Na upit je li među tim akterima i Zlatko Hasanbegović, predsjednik Plenković potvrdno je odgovorio:

- Je, sasvim jasno. Pa to je jasno kao dan. To se vidi i s Marsa!

Puni konsenzus o progonu srpskih zločinaca

Zajednički stav i Penave i Vlade i cijelog HDZ-a i parlamentarne većine i hrvatskih branitelja, koji su održali dobar sastanak s ministrom Tomom Medvedom, jest da ratni zločini ne zastarijevaju, s naglaskom na one u Vukovaru i na Ovčari - nastavio je Plenković i zaključio:

- Treba učiniti dodatne napore da se počinitelji otkriju i kazne u odgovarajućem pravnom postupku. Po tom pitanju vlada puni konsenzus. A to je zadaća DORH-a i policije - i njih stoga treba osnažiti. Podsjećam i da je naša Vlada u okviru Ravnateljstva policije, sedam mjeseci prije inicijative gradonačelnika Penave, osnovala posebnu radnu skupinu upravo radi intenziviranja istraga. I u međuvremenu su podigli dvije kaznene prijave protiv počinitelja u Vukovaru.