Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (i članica Predsjedništva HDZ-a) Gabrijela Žalac gostovala je Dnevniku Nove TV i RTL-u Danas. Donosimo sažetak njezinih odgovora na pitanja o realizaciji Projekta Slavonija, ulaganjima u infrastrukturne projekte te povlačenju novca iz fondova EU.

https://vijesti.rtl.hr/novosti/hrvatska/3230075/ministrica-zalac-o-projektu-slavonija-brojke-govore-da-konkretno-radimo-posao/

Vlada posvećuje posebnu pažnju Slavoniji!

Deprivirano područje poput Slavonije - s obzirom da pripada među 2,5 posto najnerazvijenijih dijelova cijele EU - zaslužuje posebnu pažnju Vlade. I današnjim Savjetom za Slavoniju dokazali smo da vodimo brigu kao Vlada da sredstva EU usmjerimo na nerazvijene dijelove Hrvatske, posebice na ovo područje.

Već realizirano 6,8 milijardi kuna!

Projektom Slavonija ugovoreno je već 6,8 milijardi kuna za razvojne projekte. Kad pridodamo tome još ovih 1,3 milijarde kuna projekata koje smo potpisali danas u Vinkovcima - govorimo o više od 8 milijardi kuna za Slavoniju. Očekujem pripremu, dinamiku, dokumentaciju, razgovore i međusobni timski rad jer tako zajedno možemo puno toga napraviti i ostvariti što smo zacrtali.

I europska i nacionalna sredstva za Slavoniju!

Veseli me što je predsjednik Vlade Plenković podržao ovaj plan za Slavoniju. Ugovor koji je Vlada potpisala sa Svjetskom bankom u iznosu od 6,2 milijuna eura govori u prilog tome koliko smo zainteresirali predstavnike Svjetske banke da rast, razvoj i zapošljavanje budu temelj za novi program Slavonije. Moramo biti pripremljeni u projektima i svim sektorima za slijedeće financijsko razdoblje EU-a, ne samo iz europskih fondova - nego i da usmjeravamo sredstva iz državnog proračuna na ovo područje.

https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/ministrica-zalac-za-dnevnik-nove-tv-uvjerava-ne-moramo-vise-strahovati-niti-za-jedan-projekt---524569.html

Hrvatski poljoprivrednik može do europskog novca!

Oko 460 dana nakon prve sjednice Savjeta za Slavoniju, već imamo niz projekata realiziranih novcem iz EU fondova - najbolji primjer su brojni poduzetnički inkubatori. Hrvatski poljoprivrednik može doći do europskog novca. No ne može poljoprivrednik žeti u polju i pisati projekt. Postoje ljudi koji to znaju raditi. Tu su razvojne agencije - kao produžene ruke ministarstva.