(VIDEO) S ciljem podizanja svijesti o važnosti prevencije i borbe protiv raka te poticanja razmjene iskustava u svrhu informiranja i edukacije, u zagrebačkom Hotelu Westin održana je sedma po redu, ujedno i najveća, konferencija „Fight & Win - Kako se oduprijeti raku?“ u organizaciji voditeljice naše delegacije u Europskom parlamentu Dubravke Šuice, članice neformalne skupine eurozastupnika „Members Against Cancer“.

Brojni ugledni govornici

Na konferenciji u Zagrebu sudjelovao je i predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković, a iskustva s onkološkim bolestima predstavili su ministar zdravstva Milan Kujundžić, gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara, bivši slovenski premijer i zastupnik u Europskom parlamentu Alojz Peterle, predsjednik Hrvatskog onkološkog društva dr. Eduard Vrdoljak, stručni tajnik Hrvatske lige protiv raka Domagoj Eljuga te potpredsjednik saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku dr. Ivan Ćelić.

O važnosti podizanja svijesti javnosti u borbi protiv karcinoma govorila je i osnivačica portala i udruge ,,Nismo same“ Ivana Kalogjera Brkić, bivši pacijenti oboljeli od raka te organizatorica konferencije eurozastupnica Dubravka Šuica.

Tema konferencije bila je pronalaženje zajedničkih smjernica u borbi protiv karcinoma. Nakon konferencija u Dubrovniku, Splitu, Osijeku, Rijeci, Varaždinu i Zadru, zagrebačka konferencija okupila je najveći broj sudionika.

Donosimo ključne poruke iz govora predsjednika Plenkovića i eurozastupnice Šuice:

PLENKOVIĆ: Ovoj se temi treba posvetiti stručno, temeljito i sustavno!

Kada je rak u pitanju, to je borba u kojoj svatko polaže nade u pobjedu. Treba ojačati naše zdravstvo kako bi izgledi tih boraca bili što veći. Rak je drugi najčešći uzrok smrti u Hrvatskoj, odmah nakon bolesti srčano-žilnog sustava, i od njega umire gotovo svaka četvrta osoba u zemlji. To govori o nužnosti zajedničkih napora da se ovom pitanju posvetimo stručno, temeljito i sustavno. Potrebno je podizati svijest o važnosti prevencije i odlazaka na preglede jer je to jedini način za pravodobnu dijagnozu i uspješnije liječenje te opake bolesti.

Tri vrste mjera

Poduzimamo tri vrste mjera kojima se u različitim fazama doprinosi borbi protiv malignih bolesti. Prvo, potrebno je kontinuirano promicati zdraviji način života. Drugo, u borbi protiv raka najvažnije je pravodobno utvrđivanje zdravstvenog stanja, što povećava uspješnost liječenja malignih bolesti. Upravo se zbog toga provode tri nacionalna programa za rano otkrivanje zloćudnih bolesti - za rak dojke, debelog crijeva i vrata maternice. Treća je mjera uspostava sustava praćenja, prevencije i liječenja malignih bolesti koji osigurava dostupnost potrebne terapije.

Nacionalni plan

Sve će se to postići donošenjem Nacionalnog plana borbe protiv raka kako bi se dodatno poboljšala zdravstvena skrb za onkološke bolesnike. Donošenje ovoga plana je u proceduri - trenutačno je u javnom savjetovanju. Na njemu su radili ugledni stručnjaci i nadamo se da ćemo ga usvojiti u prvoj polovici 2019. godine. Nužni su zajednički napori u prevenciji i liječenju jer ćemo samo na takav način ostvariti bolje rezultate. Apelirao bih na naše sugrađane da odvoje vrijeme za sebe, vode brigu o zdravlju i bore se protiv štetnih životnih navika. Maligne bolesti mogu biti izlječive, samo se moraju na vrijeme otkriti, a u tom pogledu nije samo važno preventivno djelovanje dionika sustava, nego i svakog pojedinca ponaosob. Jedino će se tako borba protiv raka unaprijediti, a pacijenti - uz potporu snažnoga zdravstvenog sustava - pobijediti.

ŠUICA:Svi se moramo uključiti u borbu!

Drago mi je da su danas s nama predsjednik Plenković i predstavnici Vlade jer na taj način shvaćamo da hrvatska Vlada borbu protiv raka vodi kao jedan od svojih prioriteta. Niz mojih prijatelja, prijateljica i suradnica obolio je od ove bolesti i to je bio moj najveći motiv zbog čega sam se uključila u ove aktivnosti.

Nadstranačko pitanje

Krajnji cilj nam je bio, i mislim da smo ga ostvarili, dodatno potaknuti zastupnike u Hrvatskom saboru - koji su osnovali neformalnu skupina za borbu protiv karcinoma. Do sada joj se priključilo 30-ak zastupnika. To će biti nestranačka, nadstranačka organizacija i nadam se da će je svi podupirati. Rak ne bira ni po stranačkoj, ni spolnoj, ni vjerskoj, ni nacionalnoj pripadnosti - i zato se svi moramo uključiti u borbu i zato sam danas ovdje s vama!

Nominacija za najbolju zastupnicu EP-a!

Podsjetimo, upravo zbog svojih aktivnosti i doprinosu u borbi protiv karcinoma, našu eurozastupnicu su tri vodeće organizacija iz tog područja - i to Europska liga protiv raka (ECL), Hrvatska liga protiv raka (HLPR) te udruga „Nismo same“ - nominirale za najbolju zastupnicu Europskog parlamenta (kategorija Zdravlje) u sklopu nagrade „MEP Awards“!

http://www.hdz.hr/vijest/eu/i-europska-i-hrvatska-liga-protiv-raka-nominirale-dubravku-suicu-za-eu-zastupnicu-godine

Nakon sedam konferencija u Hrvatskoj, „Fight&Win“ se seli u Bruxelles 29. siječnja 2019. godine.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/suica-organizirala-konferenciju-fight-win-kako-se-oduprijeti-raku

http://www.hdz.hr/vijest/eu/fightwin-konferencija-u-borbu-protiv-karcinoma-sustavnom-nacionalnom-strategijom-hrabroscu

http://www.hdz.hr/vijest/eu/fightwin-konferencija-novi-smjer-zdravstvene-politike-omogucit-ce-kvalitetnije-lijecenje

http://www.hdz.hr/vijest/eu/u-varazdinu-5-konferencija-fightwin-kako-se-oduprijeti-raku