Nakon postizanja nagodbe u Agrokoru, bilo bi normalno da nam oporba oda priznanje. Nažalost, ona u nedostatku konkretnih rješenja nudi iluzije i nameće štetne ideje, ne birajući sredstva i iznoseći laži. Populistima i nije ambicija voditi državu i rješavati probleme, nego samo osobna korist na teret građana bez preuzimanja ikakve odgovornosti. SDP? On se, ovako nezreo, sveo na spekulacije o odnosima unutar HDZ-a. S takvima je nemoguća „velika koalicija“. HDZ je jedini sposoban održati političku stabilnost koja je nužni preduvjet za provedbu prijeko potrebnih reformi! - poručio je novi politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević u nastupnom intervjuu za tjednik Globus. Razgovor prenosimo u cijelosti:

 

Preuzeli ste mjesto političkog tajnika HDZ-a kada stranci pada rejting, a u zadnjih godinu dana je popularnost pala za 9 posto. Koji su razlozi za to?

Na prijedlog predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića, uz jednoglasnu podršku Predsjedništva i Nacionalnog vijeća, imenovan sam na dužnost političkog tajnika HDZ-a. Kao čovjeku koji je član HDZ-a još od Mladeži, to je čast i obveza, pogotovo u trenutku kada je na našoj stranci odgovornost za vođenje države. Unatoč svim izazovima, HDZ ostaje najjača hrvatska stranka, što je pokazalo i više od 5000 članova na Općem saboru u Ciboni. Pravi test popularnosti mjeri se na izborima. Uvjeren sam da će tada građani prepoznati tko je ozbiljan, odgovoran i tko rješava probleme koji su godinama stavljani pod tepih.

Koji su razlozi smjene Davora Ive Stiera?

Pravo je predsjednika da predlaže tajnike stranke koji trebaju zastupati stavove na crti stranačkih tijela.

Kako je došlo do toga da vas predsjednik HDZ-a predloži za novog političkog tajnika?

Želim svojim radom pridonijeti još boljoj organizaciji stranke, provoditi stranačku politiku i približiti je članstvu. HDZ ima više od 200 tisuća članova, 11 župana, 246 gradonačelnika i načelnika. To je ogroman kapital, izvor znanja, iskustva, dobrih ideja i prijedloga koje treba staviti u funkciju razvoja Lijepe Naše. Mislim da je upravo dobar spoj nacionalne i lokalne politike najbolji model za kreiranje politika koje idu prema dobrobiti svih naših sugrađana i za kvalitetno rješavanje izazova koji su ispred nas. To mi je cilj i na tome ću, uz ostale dužnosti, zdušno raditi.

Puno je bilo medijskih napisa o vašoj izjavi s „mjerenjem“ pljeska na Općem saboru HDZ-a. I tko je, na kraju, dobio najveći pljesak i što to uopće znači?

Opći sabor bio je prigoda za demokratsku raspravu. Gotovo jednoglasno prihvaćena su izvješća predsjednika i glavnog tajnika, a usvojen je i novi, moderni Statut HDZ-a.

S kojim političkim kapitalom HDZ ulazi ujesen?

HDZ je stožerna hrvatska stranka, jedina stranka u Hrvatskoj koja je u ovom trenutku sposobna održati političku stabilnost koja je nužni preduvjet, ponavljam, nužni preduvjet za provedbu gospodarskih, socijalnih, demografskih i ostalih prijeko potrebnih mjera za koje Hrvatska nema puno vremena.

Usprkos svim političkim i gospodarskim okolnostima koje smo zatekli, a veliki dio njih nam ne idu u prilog, rezultati rada ove Vlade su vidljivi: rast BDP-a, rast zaposlenosti, pad javnog duga, rast kreditnog rejtinga, ostvarenje suficita, povećanje socijalnih prava, braniteljskih prava, otvaramo nova radna mjesta... Navedene činjenice daju nam za pravo i obvezu da s još većim elanom nastavimo raditi jer nas očekuje puno posla kako bismo u cijelosti ostvarili zadani Nacionalni program reformi za 2018. i realizirali sve projekte koji su pred nama.

Može li rasplet oko Agrokora relaksirati ili dodatno pogoršati političku situaciju u zemlji?

Uvjeren sam da će se nagodba postići. Osigurali smo ekonomsku budućnost dobavljača i OPG-ova te spasili tisuće radnih mjesta. Vjerovnici će biti namireni koliko je to moguće te smo izbjegli veliku gospodarsku katastrofu koja nam je zaprijetila. Samim time bilo bi normalno očekivati svojevrsno političko priznanje i rast povjerenja u ovu Vladu, kao i stranku koja je vodi. Nemojmo zaboraviti kako je u slučaju Agrokor Vlada reagirala brzo i učinkovito. Uložen je veliki politički kapital u spašavanje koncerna, proizvođača i radnih mjesta. To je prepoznala struka, domaća i međunarodna javnost, koja je jasno pozdravila dosadašnje poteze.

Sve se češće govori o mogućnosti velike koalicije. Je li se o tome u HDZ-u ikada ozbiljnije razgovaralo?

Ne. HDZ ima stabilnu većinu i pouzdane partnere.

Bivši predsjednik HDZ-a Ivo Sanader u svojoj novoj knjizi zalaže se da HDZ i SDP kroz veliku koaliciju zatvore pitanja iz Drugog svjetskog rata i poraća. Kakav je vaš osobni stav o mogućnosti suradnje sa SDP-om, ako ne sada, onda jednom u budućnosti?

Želim vjerovati da je svakoj hrvatskoj stranci na prvom mjestu dobrobit Hrvatske i hrvatskih građana. Razvoj pluralnog i demokratskog društva temelji se na dijalogu, aktivnom i zrelom suočavanju s prošlošću. Zbog toga je Vlada već na početku mandata osnovala Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, čije preporuke trenutačno analiziraju pojedina ministarstva. Njegovanje kolektivnih sjećanja s posebnim naglaskom na odavanje pijeteta svim žrtvama i njihovim obiteljima treba biti ugrađeno u temelje našeg društva. Mišljenja sam da gospodarstvo i briga o ljudima trebaju biti primarne teme. Bez obzira na podjele kroz povijest mi smo jedan narod i imamo zajedničku budućnost. HDZ je okrenut budućnosti i spreman za dijalog o strateškim ciljevima. Dugoročni je smjer HDZ-a čvrsto se pozicionirati na desnom centru kao jedina prava politička matica koja uživa podršku najvećeg broja hrvatskih ljudi.

Kako tumačite porast popularnosti Živog zida i koliko populizam ugrožava Hrvatsku?

Živi zid je populistička stranka bez pravog programa, s tek nekoliko populističkih ideja ili bolje rečeno iluzija kojima obmanjuju hrvatsku javnost, a njihove ideje su neprovedive i štetne za Hrvatsku. Ima tu još populista, kako u Saboru tako i izvan njega, koji u nedostatku konkretnih kvalitetnih rješenja nude iluzije ili nameću teme kojima nikako nije mjesto u hrvatskoj politici, ne birajući sredstva i iznoseći neistine. Morate znati da populistima nije ambicija voditi državu i rješavati probleme, nego samo političko pozicioniranje i osobna korist na teret građana bez preuzimanja ikakve odgovornosti. Vjerujem da je hrvatski narod dovoljno politički zreo, da neće podleći svojevrsnoj histeriji, nego će prepoznati koja je to stožerna hrvatska stranka, koji su to ljudi koji imaju odgovornost i snagu provoditi ozbiljne politike.

Hoće li biti održana saborska većina kada dođe na red proračun?

Naravno. Saborska većina je stabilna i ne vidim razlog zašto bi se to promijenilo.

Stier je najavio da će i dalje glasati po savjesti kada su na dnevnom redu svjetonazorska pitanja. Može li to ugroziti saborsku većinu ako se tome pridruže Miro Kovač i još neki zastupnici HDZ-a?

Kolege Stier i Kovač članovi su HDZ-a, saborski zastupnici te podržavaju rad HDZ-a i ove Vlade.

Mediji stalno podgrijavaju priču o raznim strujama unutar HDZ-a, prije svega onoj koju navodno predvodi Milijan Brkić. Kakvi su stvarni odnosi predsjednika Plenkovića i njegova zamjenika?

Nedostatak ideja i političke zrelosti opozicije doveo je do pretjeranog fokusa na odnose unutar HDZ-a. Stranka ima samo jednu struju, a to je struja koja želi raditi za svoj narod i za svoju državu. U samom nazivu stranke stoji - demokratska, što znači da svatko ima pravo na svoj osobni stav, ali stoji i - zajednica, što znači da smo svi zajedno. Odnosi predsjednika i zamjenika su dobri, a komunikacija unutar Predsjedništva HDZ-a redovita.

Stier je, navodno, u razgovoru uoči smjene Plenkoviću rekao da mu „Brkić radi o glavi“.

Nisam nazočio navodnom razgovoru i ne mogu komentirati navodne izjave.

Osobno ste podržali ratifikaciju Istanbulske konvencije. Je li vam ta odluka lako ili teško pala?

Podržao sam je jer smatram da je bit Konvencije Vijeća Europe sprečavanje nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. To su temeljne tekovine kojima svi moramo težiti, vrijednosti koje su prihvaćene u civiliziranim i demokratskim društvima, osobito u europskom okruženju - društvo bez nasilja. Porazni podaci o nasilju nad ženama traže snažnije mehanizme prevencije, procesuiranja i zaštite, a Konvencija omogućava upravo to. Osim toga, hrvatski je narod kroz povijest priželjkivao biti dio tih vrijednosti, biti dio zapadnog svijeta i Europe.

Je li Istanbulska konvencija pokvarila odnose HDZ-a i Katoličke crkve?

Nije. Naše odnose temeljimo na međusobnom dijalogu i razumijevanju. HDZ je stranka desnog centra, utemeljena i na demokršćanskim načelima. Svoj svjetonazor nismo i nećemo mijenjati.

Predsjednica je u više navrata komentirala da u Hrvatskoj izostaju reforme, a vi ste joj odgovorili da to nije posve točno. Da li Plenkovićeva Vlada zaista provodi reforme? Koje su uopće prioritetne?

Dobronamjerne kritike su ujedno i poticaj, no ta kritika ne stoji. Vlada provodi reforme. Sjetite se porezne reforme iz prošle godine, koja je rasteretila građane i poduzetnike, prepustila jedinicama lokalne i regionalne samouprave gotovo dvije milijarde kuna godišnje s državne razine. Smanjili smo javni dug, neporezne namete, povećali učinkovitost u povlačenju europskih sredstava za nekoliko puta, osnažili prava hrvatskih branitelja... Najveća reforma svakako je promjena nepravednog gospodarskog modela kroz izvanrednu upravu Agrokora.

Potpisali smo ugovor za izgradnju Pelješkog mosta. U travnju smo usvojili Nacionalni program reformi za 2018. s tri glavna cilja: jačanje konkurentnosti gospodarstva, povezivanje obrazovanja s tržištem rada i održivost javnih financija. Ostvarivanje ovih ciljeva planirano je kroz nekoliko stotina reformskih aktivnosti. Radimo veliki posao, susrećemo se s problemima koje nismo prouzročili, postoji niz prepreka i teškoća, no čvrsto smo usmjereni pozitivnim rezultatima, zakonodavnim aktivnostima i projektima koji će rezultirati boljom budućnosti.

Čeka li Hrvatsku vruća politička jesen?

Kao što sam rekao, pred nama je veliki posao, provedba Nacionalnog programa reformi, izrada stotinjak zakona do kraja godine, turistička sezona, vanjskopolitički izazovi, kao i svi mogući izazovi s kojima ćemo se susretati. Naravno da će ove aktivnosti prouzročiti i oponiranje i medijski interes. Kada ne bismo ništa radili, ne bi bilo ni prilike za kritike i rasprave. Sasvim je sigurno da se uvijek može bolje i više, no poznavajući ljude s kojima radim, odgovorno vam tvrdim kako imamo znanje, volju i časne namjere.

Očekujete li da će ova Vlada dočekati kraj mandata?

Ova Vlada će odraditi dobar posao, vjerujem da će to osjetiti naši sugrađani te da ćemo dobiti priliku u još jednom mandatu dati svoj doprinos za boljitak našeg društva.