(VIDEO) Kampanju smo odradili kvalitetno, homogenizirani, s kapitalom našega nacionalnog rejtinga - koji je u zadnjih 10-ak mjeseci viši od 30 posto. Dogovorit ćemo popunjavanje ministarskih mjesta kao plod razgovora s budućim partnerima u rekonfiguriranoj parlamentarnoj većini. Most je odlučio ići sa SDP-om. Za razlaz HDZ-a i Mosta odgovornost je jedino i isključivo u političkom odabiru Mosta! - istaknuo je, između ostalog, predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković u emisiji Hrvatskog radija „A sada Vlada“.

S predsjednikom Plenkovićem razgovarala je urednica i voditeljica Eliana Čandrlić. Emisiju možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O POBJEDI NA LOKALNIM IZBORIMA

HDZ će uvjerljivo pobijediti na lokalnim izborima. Ponovno ćemo imati daleko najveći broj župana - u to sam siguran! Obišao sam gotovo cijelu Hrvatsku, a i danas ću imati nekoliko posjeta: Ličko-senjska, Zadarska i Šibenska županija. Sutra sam u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a u petak u Zagrebu na skupu gradonačelničkog kandidata prof. dr. sc. Drage Prgometa i naše liste za Gradsku skupštinu. Moj je dojam da smo kampanju odradili kvalitetno, homogenizirani, s kapitalom našega nacionalnog rejtinga - koji je u zadnjih 10-ak mjeseci viši od 30 posto.

O VEZI MOST-SDP

Javnost mora znati tko je odgovoran za razlaz. Odgovoran je onaj partner koji je na javnoj sjednici Vlade digao ruke protiv kolege s kojim sjedi u Vladi već 16 mjeseci. Duže su bili, dakle, u Vladi s kolegom dr. sc. Zdravkom Marićem, nego ja s njima. To je jako važan detalj. Oni su, ako se sjećate, sličnu vježbu prošli s inicijativom oporbe o opozivu ministra Barišića. Tada smo našli modus da članovi Mosta u Vladi ne budu protiv Barišića, a u Saboru su pak njihovi zastupnici ostali suzdržani.

Sada je Most odlučio ići sa SDP-om. Za razlaz HDZ-a i Mosta odgovornost je jedino i isključivo u političkom odabiru Mosta. Da sam napravio drukčije, bio bih loš premijer, loš upravitelj, loš menadžer, loš čovjek u krajnjoj liniji - jer ne bih branio svog ministra financija u trenutku kad zemlja konsolidira svoje financije.

O DAVORU IVI STIERU

Davor je moj prijatelj, zajedno smo došli iz Bruxellesa, vratili se sa željom da pomognemo HDZ-u u trenucima kada je imao jedva 20 posto potpore. Krenuli smo u kampanju, podigli stranku, pobijedili na izborima 11. rujna. On je potpredsjednik Vlade, ministar vanjskih i europskih poslova te politički tajnik HDZ-a. HDZ je demokratska stranka u kojoj gajimo dijalog i raspravu o različitim temama.

O POTPORI PREDSJEDNIŠTVA HDZ-a

Kolega Stier kaže da je gradio koaliciju s Mostom - točno je to. On joj je pridonio, ali nipošto više od mene. Najviše sam tu koaliciju gradio ja, bez ikakve dileme. Osobno sam stranačkim tijelima predložio da idemo s Mostom. Nakon njihovog pridruživanja SDP-u, imam čistu situaciju da rekonfiguriram parlamentarnu većinu, za što sam, ne zaboravimo, dobio i jednoglasnu podršku na Predsjedništvu HDZ-a. Prva odluka Predsjedništva je glasila - puna potpora rastanku s Mostom. Druga - razgovori s političkim strankama o novoj većini radi održanja političke stabilnosti zemlje i nastavka realizacije Vladina programa i pozitivnih trendova. Treća - mogućnost održavanja prijevremenih izbora.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/jedinstvena-potpora-predsjednistva-hdz-i-nasih-ministara-formiranju-parlamentarne

O NOVIM MINISTRIMA

Novi ministri bit će predstavljeni u Hrvatskom saboru nakon drugog kruga lokalnih izbora. Na saborskim je zastupnicima odluka jesu li za političku stabilnost ili za nove parlamentarne izbore. Dogovorit ćemo popunjavanje ministarskih mjesta kao plod razgovora s budućim partnerima u rekonfiguriranoj parlamentarnoj većini.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/predlazem-da-se-svi-koncentriraju-na-lokalne-izbore-nakon-njih-cemo-o-nasim-novim

O OČUVANJU RADNIH MJESTA U AGROKORU

Zaista nemam saznanja putem kojeg posrednika, na čiji poticaj i zašto je g. Božo Petrov - u to vrijeme kao predsjednik Sabora - dolazio u kontakte s g. Ivicom Todorićem. To neka on objašnjava, to je na njemu. Ono jedino što znam i što je istina - u Banskim dvorima su održana dva sastanka s g. Todorićem. Na jednom od sastanaka je bio g. Petrov, na drugom nije. Na ta smo dva sastanka razgovarali o situaciji u Agrokoru.

Za krizu u Agrokoru, veliku zaduženost, praktički dovođenja kompanije u stečaj - odgovorni su vlasnik i dotadašnja uprava. Kada smo shvatili da Agrokoru - kako bi se spasile tisuće radnih mjesta - trebaju novi krediti i nova likvidnost, mi smo vrlo tiho i stručno pripremili Zakon o izvanrednoj upravi u tvrtkama o sistemskog značaja. Jer, ni stečaj ni nacionalizacija nisu mogli biti naša opcija. Moja je politika bila krajnje odgovorna prema hrvatskog financijskom i gospodarskom sustavu.