Nakon predstavljanja prijedloga državnog proračuna za 2019. godinu, predsjednik Vlade RH i HDZ-a u Hrvatskom je saboru odgovarao na pitanja novinara.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/proracun-je-realan-socijalno-osjetljiv-razvojan-i-usmjeren-na-daljnje-porezno

Donosimo njegove ključne poruke:

O ZAKONU O UDOMITELJSTVU

Vlada RH neće prihvatiti amandman HNS-a prema kojem bi se udomljavanje dopustilo formalnim i neformalnim životnim partnerima. Zakon se kvalitetno priprema, analizirale su se sve moguće odredbe, on je primjeren okvir za poboljšanje koncepta udomiteljstva u Hrvatskoj. U zakon su ugrađena bolja rješenja nego ona dosadašnja i ne smatram da se njime krši članak 14. Ustava RH, prema kojem svi moraju biti jednaki. Ako netko to želi testirati, ima načina kako da to napravi...

Svaka stranka ima svoja načela i vrijednosti. Tako ih ima i HDZ - o ovom pitanju imamo jasan i principijelan stav! Sadržaj zakona kakav smo uputili u Sabor reflektira upravo i moj osobni stav. Parlamentarna većina neće doći u pitanje zbog jednog amandmana, a nisam zamijetio da je u vrijeme prvog čitanja - kada je ministrica Nada Murganić branila taj zakon - bilo ovakve rasprave. Kampanja je, eto, krenula malo kasnije. Ali ponavljam: to ništa ne mijenja u smislu konzistentnosti našeg stava. U HNS-u su pak očito procijenili da žele tu temu sada afirmirati - i to je njihovo pravo. Ne vidim tu nikakav problem.

O PRIJEDLOGU MILANA BANDIĆA

Naš prijedlog proračuna osobito kvalitetno pokriva obrazovanje. Sredstva za visoko obrazovanje i znanost povećana su za čak 300 milijuna kuna! HDZ je u načelu za besplatne udžbenike, ali se treba sve precizno izračunati, to nisu stvari koje se paušalno određuju. Inicijativa se ionako odnosi na iduću školsku godinu, tako da do tada imamo vremena.

Svaka parlamentarna većina zahtijeva fleksibilnost, dijalog, kompromise... Oko nekih se tema lakše dogovorimo, a u ovo vrijeme usvajanja proračuna postoje teme na kojima se malo više gleda kako skupiti pokoji politički poen. Na to gledam kao na dio političke utakmice.

O ZAKONU O POBAČAJU

Rok koji je dao Ustavni sud - veljača 2019. - instruktivan je, a ne obvezujući. Koliko se razumijem. Zakonski prijedlozi vezani za etički, svjetonazorski i pravno kompleksne teme zahtijevaju sveobuhvatnu raspravu. Ova tema nije bila u Izbornom programu HDZ-a, nego je došla na dnevni red slijedom tužbe Ustavnom sudu - kojem je trebalo 25 godina da donese mišljenje. Poanta poruke Ustavnog suda jest da se posebno radi na edukaciji prije odluke o prekidu trudnoće, ali nije bilo riječi o mijenjanju postojećih temeljnih okvira. Ovoj ćemo temi pristupiti studiozno i obazrivo. Bude li potrebe, tražit ćemo od Ustavnog suda produljenje roka.

O AFERI SMS

Ponavljam, očekujem od policije, DORH-a i svih angažiranih službi da se afera rasvijetli apsolutno do kraja. Imam dovoljno političkog iskustva da zadržim oprez, ali je činjenica da što više informacija o njoj izlazi u javnost, to izgleda sve gore. Što zahtijeva, smatram, daljnje korake. Važno je da se utvrde sve činjenice o toj aferi u kojoj su duže vrijeme fabricirani SMS-ovi.

Nema nikakvih dilema da su se pojedinci bavili stvarima s one strane zakona - što je neprihvatljivo. Kad se sve činjenice utvrde, vidjet ćemo što i kako dalje. Politička odgovornost je apsolutno ključna i nužna - svjestan sam toga. Zbog toga i inzistiram da se sve rasvijetli do kraja. Kada dođe vrijeme, politički ćemo to raspraviti unutar stranke. S g. Milijanom Brkićem sam razgovarao o toj temi kada je krenula, a nakon toga više nismo. Nisam ni istražitelj ni policija, a kao predsjednik Vlade nemam uvida u detalje istrage - niti ih mogu imati.

O NESPOSOBNOJ & PLAČLJIVOJ OPORBI

Kroz replike oporbenih zastupnika vidjeli ste i sami razinu njihovih komentara i „informiranosti“. Svašta smo danas čuli, pojavile su se i neke naslovnice doktora Luigija iz Malog mista, koje se bave Božanstvenom komedijom. Čini mi se da dio ove generacije političara štoseve ne lovi tako brzo kao drugi, ali, dobro, trebaju se malo kulturološki adaptirati.

Imate stranke koje se na vas nabacaju blatom, manipuliraju i iznose netočne informacije, banaliziraju stvari… Ali kad im malo - u rekreativnom smislu športskog žargona - uzvratite, onda odmah zaplaču. Čeznem za političkom i sportskom utakmicom.