(VIDEO) U povodu prve godine rada Vlade, predsjednik Andrej Plenković gostovao je sinoć u Dnevniku HTV-a i RTL Direktu. Osvrnuo se na izvješće o radu Vlade, pozitivne makroekonomske trendove, snagu Hrvatske demokratske zajednice, demografsku revitalizaciju, situaciju s Agrokorom, odnose sa Slovenijom…

Gostovanja možete pogledati u cijelosti, a u nastavku objedinjeno donosimo ključne poruke:

                                                              

O PRVOJ GODINI VLADE

Pristupio sam ovom izvješću vrlo detaljno i temeljito. To nije samo izvješće mene osobno, nego i očitovanje svih Vladinih resora. Govor - kada ga u miru pročitate - vrlo je sadržajan, argumentiran i precizan. Naravno, uvijek se može više i bolje, ali objektivno nam je problem Agrokora - koji je sam po sebi reformski proces - uzeo jako puno vremena. Zašto reformski proces? Zato što je to šansa, koju nećemo propustiti, za potpunu transformaciju poslovnih odnosa u Hrvatskoj. Osim toga, pogledajmo učinke porezne reforme: veća potrošnja građana, rasterećenje gospodarstva, rast BDP-a, smanjivanje javnog duga, izlazak iz procedure prekomjernog deficita, rast izvoza... Svi ti podaci govore da su makroekonomski trendovi pozitivni.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/izvjesce-o-radu-vlade-u-1-godini-mandata-nas-osnovni-cilj-je-osigurati-kvalitetniji

S druge strane, rasprava u Saboru pokazala je kritizerstvo bez argumenata, potvrdila da oporba nije konstruktivna. Ostvarujemo sva četiri stožerna programa naše Vlade i HDZ-a - političku stabilnost, pravnu sigurnost, gospodarski rast i društvenu solidarnost. Izbjegli smo treće izbore u manje od 24 mjeseca, jer bi to bilo jako loše i za institucije i za političke stranke.

O POZITIVNIM TRENDOVIMA

Jako sam zadovoljan da su kolege iz HNS-a prepoznali važnost stabilnosti, koja je bila poruka i međunarodnim financijskim i gospodarskim institucijama. Pogledajte gospodarski rast, smanjenje javnog duga, proračunskog manjka, najnižu stopu nezaposlenosti, najbolju turističku sezonu... Svi pokazatelji idu u pozitivnom smjeru.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/usprkos-krizi-u-agrokoru-ocuvali-smo-izvrsne-gospodarske-trendove-i-zastitili

O DEMOGRAFSKOJ REVITALIZACIJI

Problem iseljavanja nije od jučer - on traje već nekoliko godina. Naš je cilj demografska revitalizacija zemlje i u tom smislu smo poduzeli niz mjera. Sve njih sam pobrojao u godišnjem izvješću pred zastupnicima. Od rodiljnih naknada, preko porezne reforme, do sufinanciranja stambenih kredita… Sve te mjere idu za demografskom obnovom, za tim da našim mladim obiteljima stvorimo preduvjete da ostanu u Hrvatskoj. Jučer je tako na užem kabinetu Vlade odlučeno da ćemo pronaći sredstva za svih 2.400 zahtjeva koji su podneseni za stambeno sufinanciranje.

O ZAKONU O IZVANREDNOJ UPRAVI

Početkom godine prepoznali smo probleme u Agrokoru i na njih reagirali na najbolji mogući način. Procijenili smo da zakonski okvir koji pokriva stečajno zakonodavstvo nije bio dovoljno dobar za takvu kompaniju od sistemskog značaja. Nismo imali drugog scenarija nego ići s posebnim zakonom koji bi spriječio gospodarski i financijski krah ne samo te kompanije, već i kompanija koje su s njom povezane. To je bila jedina moguća politička odluka. Kolege iz oporbe ne prepoznaju ili ne žele prepoznati sve što smo učinili i dobili s „Lexom Agrokor“. Nismo radili populistički, nismo radili napamet. Na nama je bilo da utvrdimo činjenice, a na savjetnicima da - u dogovoru s vjerovnicima - pomognu kako trasirati put prema nagodbi, dugoročnoj održivosti kompanije i očuvanju radnih mjesta.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/sprijecili-smo-gospodarski-tsunami-interes-nam-je-da-se-slucaj-todoric-odmrsi-do

O RASVJETLJAVANJU SLUČAJA TODORIĆ

U interesu nam je da se rasvijetle sve okolnosti koje su dovele do ove situacije u Agrokoru. Hoće li to biti istražno povjerenstvo ili neki drugi način rasprave u Saboru, pred nekim saborskim odborom - otvoreni smo za dogovor. Važno je reći da je rad istražnih povjerenstava reguliran zakonom te da njegov Članak 4. ne ostavlja baš previše mjesta za interpretaciju. Prema mišljenju mnogih pravnih autoriteta, istražno povjerenstvo prestaje s radom ako se pokrene kazneni postupak. To nipošto ne znači da Vlada i HDZ ne žele da se rasvijetli sve vezano uz Agrokor. Upravo obrnuto, mislim kako bi to bilo zdravo za hrvatsko društvo.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/zakon-je-jasan-otvaranjem-istrage-saborsko-povjerenstvo-za-agrokor-prestaje-s-radom

O ODNOSIMA SA SLOVENIJOM

Hrvatska vanjska politika nema refleks blokiranja susjeda, nego dobrosusjedske suradnje i dijaloga. Teza da Hrvatska da ne poštuje međunarodno pravo apsolutno je netočna, stoga sam onako i govorio na Općoj skupštini UN-a, ključnom vanjskopolitičkom forumu. Tu sam da štitim hrvatske interese, da artikuliram što je istina i što je hrvatski stav. To ću činiti uvijek!

Već sam odgovorio kolegi Ceraru pismom i podsjetio da sam još prigodom posjeta Ljubljani 12. srpnja izrazio želju da on dođe u Hrvatsku kako bismo razgovarali o otvorenom pitanju granice i svim ostalim otvorenim pitanjima koja postoje između dvije prijateljske zemlje. Upravo je dogovor kolege Cerara, Junckera i mene 29. travnja omogućio da naše granične policije mogu prijeći sa sustavnih na ciljane kontrole. Efekt - 100 milijuna noćenja, 17 milijuna dolazaka, 11 milijardi eura prihoda od rekordne turističke sezone.

https://vlada.gov.hr/vijesti/odgovor-predsjednika-vlade-plenkovica-slovenskom-premijeru-ceraru/22670

O REJTINGU HDZ-a

Kad sam došao na čelo HDZ-a, bili smo na 20 posto, sad imamo oko 34. A SDP stoji na onome na čemu stoji. Naš rejting je na razini na kojoj su i Sebastian Kurz, Angela Merkel i Emmanuel Macron. Dakle, na onome što mainstream stranka mora biti, na razini Europske pučke stranke (EPP-a) koja suvereno vlada Europskom unijom. Sve iznad toga je čudo.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/pocetak-priprema-epp-za-euroizbore-2019-hdz-ce-itekako-pridonijeti-novoj-zajednickoj

HDZ je stranka narodnjačko-demokršćanskog karaktera, stranka koja je dio najjače političke obitelji na europskoj razini, stranka koja ima najveću bazu, najviše postignuća, ali, po definiciji, i najviše grešaka. Mislim da s otvorenim transferom koaliranja prema liberalima i narodnjacima - i Angela Merkel koalira s liberalima kao i do sada - otvaramo nove prostore suradnje, nove modele i mislim da je to dobro za Hrvatsku.

O BOŽI PETROVU

Gospodin Petrov - u žalu što više nije predsjednik Sabora - koristi medije kako bi „opisao“ detalje s pojedinih sastanaka. To je njegov stil. Politika Vlade je bila da se temeljito informiramo kad smo postali svjesni dimenzije problema. Od četiri scenarija: ne činiti ništa, nacionalizirati, dati sredstva ili ići sa zakonom - odlučili smo se za ono što je jedino bilo moguće.

Most ima određene ideje, ambicije, projicira to s lokalne na nacionalnu razinu, trebaju jedno vrijeme prilagodbe. Njih sam doživio s puno simpatija, ali oni su kao jedan veliki široki ljevak u koji mnoge interesne skupine ubacuju svoje ideje. S obzirom na nedostatak filtera kod njih - to im sutra postaje javna politika. Tu je velika razlika između nas i njih kao prosvjedne stranke. Moj angažman je da učinim zemlju stabilnom, u kojoj mainstream stranke grade povjerenje u sebe i institucije.

O SUSRETU PREDSJEDNICE S PUTINOM

Nadam se da su razgovori predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i Putina išli za tim da Sberbanka promijeni svoju politiku i da se aktivno uključi u proces restrukturiranja Agrokora i nagodbe. Očekujem da ovaj sastanak ima i pozitivan efekt - o čemu sam već razgovarao s predsjednicom.

O TODORIĆEVU IZRUČENJU

Ne mogu komentirati odluku suda da se svi osim Ivice Todorića puste da se brane sa slobode. Ne mogu komentirati procese koji su u tijeku. Mislim da je ljudima jasno da moja vlada i politika HDZ-a ne utječu na rad policije i sudova. Što se tiče samog izručenja, problema ne bi smjelo biti. Ujedinjeno Kraljevstvo, dok god je članica, treba primjenjivati sve što nalaže EU, a time i uhidbeni nalog.

O POBAČAJU

Zabrane pobačaja neće biti. Stav HDZ-a jest da je nemoguće da dođe do generalne zabrane. Ali, naravno da želimo da se, ponajprije edukacijom, smanji broj pobačaja. Imamo još dvije godine da pripremimo novi zakon.