(VIDEO) U prostorijama NK Jarun svečano je jučer obilježena 29. obljetnica osnutka Hrvatske demokratske zajednice.

Proslava 29. rođendana HDZ-a započela je polaganjem vijenca kod spomen-ploče dr. Franji Tuđmanu. Na svečanoj sjednici okupljenima su se potom obratili predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković, predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman“ Mario Kapulica i pročelnik Savjetodavnog vijeća HDZ-a Vladimir Šeks.

Hrvatski narod prepoznao je trenutak za ostvarenje demokracije i slobode

U svom govoru, predsjednik Plenković čestitao je 29. obljetnicu osnutka HDZ-a svim utemeljiteljima te članicama i članovima HDZ-a, istaknuvši da je ovo prigoda prisjetiti se tih jedinstvenih vremena za sudbinu hrvatskog naroda i hrvatske države, kao i stvaranja najjače hrvatske stranke.

- To se zbivalo 1989. u vrijeme kada su Europu pogodile tektonske promjene - pad Berlinskog zida, oživotvorenje sna o demokraciji i slobodi mnogih zemalja srednje i istočne Europe, ostvarenje predviđanja poruke Svetog Oca Ivana Pavla II. da trebamo dati i drugom plućnom krilu da diše. Tu poruku i taj trenutak iskoristio je i hrvatski narod, predvođen dr. Franjom Tuđmanom!

Predvodili smo napuštanje jednopartijskog sustava!

Predsjednik Plenković naglasio je da je HDZ bio predvodnik napuštanja jednopartijskog sustava i stvaranja demokratskog, pluralističkog društva. Dodao je da se to sve događalo u izrazito kratkom razdoblju, a te okolnosti su zahtijevale vodstvo, odlučnost, viziju, dobro poznavanje povijesti, ali i dinamike međunarodnih odnosa.

- Sve te silnice znao je prepoznati i predvidjeti naš prvi predsjednik dr. Tuđman! Uspio je u kratkom vremenu stvoriti preduvjete za međunarodno priznanje Hrvatske. Danas mnogi zaboravljaju, primjerice, da je Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina bio jedan od preduvjeta za međunarodno priznanje.

13.000 novih članova u dvije godine!

Plenković je poručio da je HDZ velika i jaka stranka koja danas uživa međunarodni ugled, što je čini odgovornom da svakog dana - s osjećajem državotvornosti i domoljublja - radi za Hrvatsku i hrvatski narod.

- Nijedna stranka na našoj sceni nema kapacitet upravljanja kao HDZ. Dio smo najveće europske političke grupe - EPP-a. Imamo stabilnu parlamentarnu većinu. Pobijedili smo u 13 županija te 50 posto gradova i općina. U protekle dvije godine 13 tisuća novih članova uključilo se u stranku, s prosjekom od 38 godina starosti. Dolaze nam mladi ljudi puni energije i zrelosti za preuzimanje odgovornosti!

HDZ na desnom centru - kako je želio i dr. Tuđman!

Još je napomenuo da se HDZ jasno pozicionira na desnome političkom centru, gdje ga je i postavio prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman  - poštujući naše demokršćanske i narodnjačke vrijednosti. Naglasio je da treba prepoznati pokušaje onih na političkoj sceni koji žele fragmentirati i destabilizirati HDZ.

- U tome neće uspjeti! U dvije smo godine učinili puno na ekonomskom planu. Danas Hrvatska više zarađuje nego što troši. Makroekonomski trendovi nam idu u prilog - što je poticaj za nastavak strukturnih reformi. Početkom rujna idemo s reformom mirovinskog sustava, a slijede i druga faza porezne reforme, dodatne mjere za olakšavanje uvjeta poslovanja te reforma pravosuđa.

Dodao je da trenutno Hrvatska za demografsku i natalitetnu politiku izdvaja 1,9 milijardi kuna - što je više nego zajedno proračuni Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva graditeljstva i Ministarstva turizma.

Šest tisuća hrvatskih policajaca čuva našu granicu

Predsjednik Plenković je ponovio je da su sljedeći strateški ciljevi Hrvatske ulazak u Schengen i Eurozonu. Govoreći o migrantskim tokovima, naglasio je da se Hrvatska nije opredijelila za ograde i bodljikave žice na granicama, nego ulaže u jačanje kapaciteta granične policije i tehnologiju.

- Šest tisuća hrvatskih policajaca čuva hrvatsku granicu i sprječava ilegalne migracije. Poštujemo nacionalno zakonodavstvo, europsko pravo i međunarodne konvencije, a istodobno šaljemo poruku solidarnosti i zaštite ljudskih prava. HDZ-ova Vlada će i na ove izazove znati odgovoriti - zaključio je predsjednik HDZ-a i Vlade RH.

BUDUĆNOST HDZ-a & HRVATSKE

Na svečanosti u prostorijama NK Jarun dodijeljena su uvjerenja o završenom programu političkog menadžmenta polaznicima 11. generacije Političke akademije Zaklade hrvatskoga državnog zavjeta.

- Posebno mi je zadovoljstvo uručiti uvjerenja mladim polaznicima. Oni su budućnost HDZ-a i Hrvatske! - poručio je Plenković.