(VIDEO) Predsjednik HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković danas se u Puli zajedno s potpredsjednikom Europskog parlamenta Antoniom Tajanijem, koji je došao dati snažnu potporu na parlamentarnim izborima, družio i razgovarao s brojnim građanima. Zajedno s njima bili su naše kandidatkinje i kandidati u VIII. izbornoj jedinici. Posjetili su čuveni Amfiteatar - jedan od najočuvanijih rimskih amfiteatara uopće, te su se potom u šetnji i razgovoru uputili do drugog prepoznatljivog (antičkog) simbola Pule, Slavoluka Sergijevaca (poznat i kao „Zlatna vrata“).

Predsjednik Plenković dao je izjavu brojne okupljene novinare. Komentirao je, između ostalog, naš izborni program, ulaganja i infrastrukturne projekte u Istri HDZ-ove buduće Vlade…

Donosimo ključne poruke, a izjave možete pogledati u cijelosti:

O POSTIZBORNOJ POLITIČKOJ SURADNJI

Kao predsjednik stranke mislim da je dobro, prirodno i normalno da predsjednik Vlade bude osoba koja ima politički legitimitet i autoritet te izborni legitimitet. To je načelo kojeg ću se držati. Kada je riječ o suradnji s Mostom, ponavljam kako su svi nesporazumi koji su bili između bivšeg vodstva i Mosta za mene prošlost. Za mene s Mostom tek predstoji ispisati praznu stranicu suradnje. Na to sam spreman, ali idemo vidjeti koliko će tko imati mandata i u kakvoj će poziciji biti nakon izbora.

O PROGRAMU I POBIJEDI NA IZBORIMA

HDZ ima veliki program i jako puno elaboriranih mjera za rad buduće Vlade. Kao odgovoran čelnik HDZ-a, koncentriran sam na najbolji mogući rezultat svih naših lista u svih deset izbornih jedinica i apsolutnu pobjedu u XI. izbornoj jedinici. Nakon izbora govorit ćemo s drugim akterima koji će postati parlamentarne stranke i tada ćemo se - kao što je to normalno u europskim demokracijama - dogovarati o programskoj suradnji.

O RAZVOJU ISTRE

Brinut ćemo se da se Istra razvija u europskome duhu, da idemo dalje s fiskalnom i funkcionalnom decentralizacijom i davanjem ovlasti županijama, što u biti žele sve naše regije jer je to pravi put za kvalitetne i učinkovite razine vlasti lokalne i područne samouprave. Iznimno je važan nastavak izgradnje Istarskog ipsilona, razvoj pulskoga brodogradilišta te poticanje gospodarstva i turizma. U ovoj godini ostvaren je najveći broj dolazaka turista i noćenja te najveći prihodi od turizma u povijesti moderne Hrvatske. To je to dobar znak za gospodarski rast i ostvarivanje ambicija da Hrvatska ima pet posto rasta BDP-a do 2020. te da se stopa zaposlenosti poveća na 68 posto.

O OBERSNELOVU INCIDENTU

U ponedjeljak sam vidio jedan neobičan susret riječkoga gradonačelnika i aktivistice Pokreta otpora. Odgovorni političari moraju imati prirodan, otvoren, normalan, uljudan i pristojan kontakt s građanima. Žao mi je što je došlo do tih ekscesa - ja nikakvih problema u cijeloj kampanji, ni u ovoj ni u zadnjih pet godina nisam imao, niti ih očekujem. Uvijek se družim s građanima u tolerantnom ozračju, niti najmanje neugodne rečenice u ovim tjednima nisam doživio, a ako netko ima otvorenih pitanja, tu sam da odgovorim. Mi takvih problema u HDZ-u nismo imali.

O SLUČAJU UHIĆENJA U BEOGRADU

Cijela priča djeluje mi bizarno od prvog trenutka jer su o njoj prije doznali mediji, a ne državne institucije. Mislim da je vrlo jasno uklonjena bilo kakva veza dotičnoga gospodina s hrvatskom državom te je cijeli taj slučaj, kada je riječ o pravoj uključenosti Hrvatske u tu priču, kompletno isfabriciran i netočan.

TAJANI: POTPORA PLENKOVIĆU!

Potpredsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani (talijanski političar, obašao i dužnost povjerenika Europske komisije za industriju i poduzetništvo) u izjavi medijima iskazao je snažnu potporu Plenkoviću za predstojeće parlamentarne izbore.

- U Pulu sam doputovao da bih podupro Andreja Plenkovića. Riječ o iskusnom dužnosniku koji je jako cijenjen u Europi - što je za Hrvatsku iznimno važno u gospodarskom napretku.

A kao što se sjećate, Tajani je pribivao u Bruxellesu prošle godine velikoj izložbi fotografija u povodu 300. godina Sinjske alke. Tada je - a sve u organizaciji eurozastupnika Plenkovića -hrvatsku kulturu i povijest predstavilo i 50 sinjskih alkara u svojim tradicionalnim odorama.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/video-plenkovic-doveo-50-alkara-u-bruxelles-i-organizirao-foto-izlozbu-300-obljetnica

PLENKOVIĆEVO OBRAĆANJE GRAĐANIMA

Predsjednik Plenković ujedno se u govoru obratio okupljenim građanima. Govor predsjednika možete pogledati u cijelosti: