U dvorani Matis Absolut Loungea (u sklopu Koncertne dvorane „Vatroslav Lisinski“) u Zagrebu danas je - pred brojnim okupljenim - predstavljen HDZ-ov program za osobe s invaliditetom. Program su predstavili predsjednik HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković i Ljubica Lukačić, osoba s invaliditetom i kandidatkinja na listi HDZ-a u I. izbornoj jedinici.

Stvaranje partnerskog odnosa s osobama s invaliditetom, a s ciljem njihove potpune integracije u društvo kroz provedbu posebnih mjera aktivne politike, jedini je način koji će osigurati zaštitu njihovih interesa, kao i primjerenu zastupljenost koju zaslužuju.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/lukacic-hdz-je-jasno-pokazao-da-su-m...

Nakon predstavljanja programa, predsjednik Plenković i kandidatkinja Lukačić dali su izjave za broje okupljene novinare. Donosimo ključne poruke:

Plenković: Kvalitetniji obrazovni sustav, društvena integracija i zapošljavanje!

Zahvalio bih još jednom kolegici Ljubici Lukačić, bivšoj saborskoj zastupnici, a uvjeren sam i budućoj. Ona izuzetno kvalitetno dugi niz godina radi na boljem pravnom uređenju i operativnoj provedbi svih državnih mehanizama za poboljšanje položaja i integraciju u društvo osoba s invaliditetom. U Hrvatskoj je 500.000 osoba s invaliditetom, a na razini Europske unije oko 80 milijuna. Zadaća HDZ-a je - koji ima jaku komponentu društvene solidarnosti, pravednosti i uključenosti - primjenjivati sve međunarodne konvencije i koristiti sredstva iz Europskog socijalnog fonda. Ali i poboljšati zakonodavni okvir te druge mehanizme koji će omogućiti kvalitetniji obrazovni sustav, punu integraciju i zapošljavanje. Te kvalitetniju institucionalnu zaštitu za osobe s invaliditetom za koje drukčija vrsta skrbi nije moguća. HDZ-ov program je jasan, a otvoreni smo za daljnju partnersku suradnju sa Zajednicom osoba s invaliditetom.

Lukačić: Vjerujemo u naš program - realizirat ćemo obećano!

Predstavili smo danas HDZ-ov program u onom dijelu u kojem se odnosi na osobe s invaliditetom. Nastojimo vratiti dostojanstvo osobama s invaliditetom. To je naša obveza i to ćemo učiniti - zato naš program ima tako visoko postavljene ciljeve. Osobe s invaliditetom teško žive, puno očekuju od nas. U našem programu naveli smo nekoliko ključnih stvari, prije svega želimo unaprijediti sustav vještačenja: potrebno je znati tko je osoba s invaliditetom, a tko osoba s tjelesnim oštećenjem. Otud moramo krenuti, a nakon toga ćemo moći regulirati prava. Vjerujemo u naš program i da ćemo dobiti povjerenje građana kako bismo proveli obećano, a obećali smo samo ono što možemo ispuniti.