Koristim prigodu još jednom čestitati odličnom prijatelju HDZ-a Manfredu Weberu na izboru za vodećeg kandidata EPP-a na nadolazećim europskim izborima! Što se tiče doprinosa HDZ-a rezultatu naše političke obitelji, u govoru sam obećao, a sada ponavljam: osvojit ćemo najmanje 40 posto mandata od 12 hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu! - poručio je predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković iz Helsinkija, u izjavi za medije na kraju Kongresa EPP-a.

https://direktno.hr/eu-i-svijet/plenkovic-na-kongresu-europske-pucke-stranke-snazno-osudio-populizam-koji-sije-strah-138534/

Isti akteri opet proizvode histeriju

Na upit novinara o „marakeškom kompaktu“, izmišljenom problemu koji je iz neznanih razloga otvorila predsjednica Grabar-Kitarović, podsjetio je da je taj dokument neobavezujući i da to pitanje treba demistificirati:

- Ne vidim zašto iste akteri opet pokušavaju stvoriti histerija s obzirom da nije obavezujuć, a i odnosi se na zakonite migracije. To je „deja vu“. MVEP, koji je bio nadležno tijelo u pregovorima, izvijestit će Vladu o tom dokumentu, a Vlada će ga, jer se nema što skrivati, kao informaciju uputiti u Hrvatski sabor - bez glasovanja.

Pitajte predsjednicu zašto je promijenila stav

Potvrdio je da se još nije čuo s Grabar-Kitarović:

- Vidjet ćemo tko će na kraju ići u Marakeš budući da je glavni tajnik UN-a bio direktno pozvao predsjednicu. Nema kakofonije, barem što se tiče Vlade. Stav je promijenila predsjednica. Najbolje je da sama kaže u čemu je stvar.

Ankete potvrđuju da smo na dobrom putu

Na pitanje kako će naglaske o borbi protiv populizma i ekstremizma iz svog govora u Helsinkiju „primijeniti u Hrvatskoj“, predsjednik Plenković je odgovorio da, otkad ga je preuzeo, čvrsto usidruje HDZ u desni centar:

http://hr.n1info.com/a345974/Vijesti/CRO-Demoskop-HDZ-raste-SDP-na-novoj-najnizoj-razini.html

- Da smo na dobrom putu, potvrđuju to i ankete, pa i današnji CRO Demoskop, prema kojem nastavlja rasti podrška HDZ-u. Moramo držati svoj smjer. Mislim da će to podržati većina hrvatskih građana. Nećemo podilaziti onima koji su na krajnjem dijelu političkog spektra i koji ne pridonose napretku hrvatskog društva, već ga vuku natrag! Oštro ću se boriti protiv njih!

Neću komentirati Todorića

Plenković nije želio komentirati izručenje Ivice Todorića Hrvatskoj:

- Jasno sam već puno puta kazao da to neću komentirati s obzirom da je riječ o pravosudnom postupku.